Profit Centralne banke 35,4 miliona

Marina Čigoja
Profit Centralne banke 35,4 miliona

Banjaluka - Centralna banka BiH ostvarila je prošle godine dobit od 35,41 milion maraka, što je za 5,32 miliona više u odnosu na prethodnu godinu.

U finansijskom izvještaju Centralne banke navedeno je da su operativni prihodi banke iznosili 68,83 miliona maraka i povećani su za 7,5 miliona u odnosu na 2013. godinu. Rast, ali mnogo manji zabilježen je i kod operativnih troškova, koji su lani iznosili 33,42 miliona, dok su godinu ranije bili 31,24 miliona maraka.

Guverner Centralne banke Kemal Kozarić rekao je juče da je od prošlogodišnje dobiti banke u budžet institucija BiH uplaćen 21 milion maraka.

- Prošlu godinu smo završili sa dosta dobrim rezultatima. Naš sveobuhvatni dobitak u poslovanju iznosio je 139,9 miliona KM, a to smo postigli investiranjem. Banka je radila u lošem okruženju, ali je i pored toga od 2008. do 2014. godine ostvarila kumulativni profit od 470 miliona i od tog iznosa institucijama BiH prebacila 284 miliona KM - kazao je Kozarić.

Prema podacima Centralne banke neto dobit bankarskog sektora BiH lani je iznosila 167 miliona, a građani u bankama čuvaju oko osam milijardi KM. Govoreći o makroekonomskim pokazateljima BiH, Kozarić je naglasio da je lani ostvaren rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,7 odsto.

- To je dosta manje od procjene, ali su na pad uticale poplave - kazao je Kozarić i dodao da je u BiH prošle godine prvi put zabilježena deflacija koja je iznosila 0,9 odsto.

Istakao je da BiH trenutno ima najvišu stopu nezaposlenosti u regionu i da ona iznosi oko 27 odsto.

- Očekujemo ove godine povećanje BDP-a i smanjenje nezaposlenosti za 0,5 odsto. Tu projekciju zasnivamo na podatku da su sve vlade formirane, a obično prvu godinu koriste za ispunjavanje obećanja pa se nadamo da će ekonomija biti u prvom planu - istakao je Kozarić.

Viceguverner Centralne banke za administraciju i finansije Ernedina Bajramović istakla je da su napravili znatne uštede u administraciji i da su od 2011. godine zaposlili samo dvije osobe.

 

Monetarno zlato

Centralna banka BiH monetarno zlato drži na računu u banci u Švajcarskoj kreditnog rejtinga AAA, a fizički je locirano u trezoru  engleske centralne banke. Vrijednost monetarnog zlata na kraju prošle godine iznosila je 182,75 miliona maraka i povećana je u odnosu na 2013. kada je iznosila 164,14 miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana