Profit banke 19,1 milion KM

Marina Čigoja
Profit banke 19,1 milion KM

Banjaluka - Centralna banka (CB) BiH ostvarila je u prva tri mjeseca ove godine profit od 19,1 miliona maraka, što je više za 8,2 miliona KM u odnosu na isti period lani, navodi se u finansijskom izvještaju CB za prvi kvartal 2013. godine.

U izvještaju se ističe da je na poslovanje Centralne banke u prva tri mjeseca ove godine i dalje značajno uticala trenutna situacija na evropskim finansijskim tržištima.

- Ostvareni profit veći je za 74,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine i predstavlja zadovoljavajući rezultat s obzirom na činjenicu da se poslovalo u izuzetno teškim ekonomskim okolnostima - navodi se u izvještaju.

Dodaje se da su na ovakav nivo dobiti prvenstveno uticali ostvareni dobici po osnovu prodaje hartija od vrijednosti raspoloživih za prodaju i nerealizovane pozitivne kursne razlike na držano monetarno zlato.

- S druge strane, ostvareni su znatno manji troškovi naknada na depozite komercijalnih banaka, a i dalje se sprovodi politika racionalizacije troškova poslovanja - ističe se u izvještaju.

Operativni prihodi Centralne banke u prvom kvartalu ove godine iznosili su 26,3 miliona KM, dok su u istom periodu prošle godine iznosili 17,3 miliona. S druge strane, operativni troškovi su iznosili 7,1 milion KM, dok su u prva tri mjeseca 2012. godine bili 6,3 miliona KM.

Neto prihodi od kamata u prva tri mjeseca ove godine iznosili su 7,5 miliona KM, dok su u istom periodu lani bili 8,9 miliona KM.

Neto prihodi od provizija i naknada bili su 1,6 miliona KM a u prva tri mjeseca prošle godine 1,8 miliona maraka. Neto dobit od kursnih razlika iznosila je 7,8 miliona KM, dok je u istom prošlogodišnjem periodu bila 5,3 miliona maraka.

- I tokom prvog kvartala 2013. godine na finansijskim tržištima su nastavljene oscilacije cijene zlata, kao i oscilacije kursa evra prema dolaru, što se odrazilo i na finansijske pokazatelje Centralne banke BiH, te se moralo pristupiti prilagođavanju i unapređivanju procesa investiranja i racionalizaciji troškova i određenim uštedama - dodaje se u izvještaju.

Monetarno zlato

U izvještaju se navodi da Centralna banka BiH drži monetarno zlato na računu u švajcarskoj banci, kreditnog rejtinga AAA.

- Vrijednost monetarnog zlata na dan 31. marta 2013. godine iznosi 234,2 miliona KM, dok je na kraju prošle godine iznosila 158,9 miliona KM - ističe se u izvještaju.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana