Produžen rok za fiskalizaciju

Tanja Milaković
Produžen rok za fiskalizaciju

BANjA LUKA - Poreska uprava Republike Srpske juče je produžila rok za fiskalizaciju treće grupe poreskih obveznika do 15. avgusta ove godine.

Rok je produžen na osnovu izmjena Pravilnika o dinamici fiskalizacije u RS.

Produženje roka za fiskalizaciju treće grupe poreskih obveznika došlo je dan prije isteka zvaničnog roka jer na tržištu nema fiskalnih kasa, koje tehnički mogu da podrže promet ovih obveznika, tako da nijedan obveznik iz te grupe nije mogao podnijeti zahtjev za inicijalnu fiskalizaciju.

Prema saznanjima Poreske uprave Republike Srpske, Komisija za fiskalizaciju još nije dodijelila sertifikat ni jednom od ovlašćenih proizvođača fiskalnih kasa.

- Zbog toga će dalji postupci Poreske uprave u vezi sa fiskalizacijom treće grupe poreskih obveznika zavisiti od Komisije - rekao je v. d. direktora PURS-a Mile Banika.

Istakao je da se u ovu grupu poreskih obveznika ubrajaju lica koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko, usluga između obveznika PDV-a u BiH, te usluga prema inostranim kupcima i usluga zdravstvenih ustanova.

- Treća grupa broji ukupno 15.413 poreskih obveznika. Važno je napomenuti da se do sada podneseni zahtjevi poreskih obveznika, čija je osnovna djelatnost registrovana u pomenutoj grupi, isključivo odnose na obavljanje njihovih pratećih djelatnosti iz prve i druge grupe - kazao je Banika.

U Ministarstvu finansija ranije su rekli da je zbog specifičnosti treće grupe poreskih obveznika bilo potrebno uraditi određene normativne izmjene, čime su ispunjeni uslovi za početak završne faze procesa fiskalizacije.

- Sada proizvođači fiskalnih sistema treba da proizvedu sistem adekvatan za registrovanje prometa ove grupe obveznika. Tako da od njih zavisi kojeg momenta će se fiskalni sistemi za treću grupu obveznika naći na tržištu - kazali su resornom ministarstvu.

Pojedini proizvođači fiskalnih sistema potvrdili su da je testiranje odgovarajućih kasa, odnosno štampača završeno.

- Ukoliko Komisija za fiskalizaciju narednih dana ne ukaže na eventualne zamjerke uređaja, dobićemo sertifikat i za desetak dana štampač bi se već mogao naći na tržištu - kažu proizvođači.

Banika

Mile Banika je istakao da se do sada fiskalizovalo ukupno 33.625 poreskih obveznika.

- Od 10.780 poreskih obveznika druge grupe, 5.063 nisu podnijela zahtjeve za inicijalnu fiskalizaciju - dodao je Banika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana