Prodavci tehnike broje samo rate

Dragana Keleč, Foto: G. Šurlan
Prodavci tehnike broje samo rate

Banjaluka - Prodaja tehničkih proizvoda u Republici Srpskoj ove godine manja je za oko 30 odsto u odnosu na prošlu, a prema riječima trgovaca, kupci uglavnom uzimaju robu na rate, tako da pazara u gotovini skoro i da nemaju.

Za tanak promet ne mogu se "okriviti" ni više cijene, jer one, kako ističu trgovci, već nekoliko godina stagniraju pa uzrok male potražnje za tehnikom vide u sve slabijoj kupovnoj moći stanovnika.

U preduzeću "Tehnomag" kažu da je prodaja tehničkih proizvoda tokom cijele godine bila daleko slabija nego lani.

- Prodaja je opala minimalno za 25 odsto. I ono što uspijemo da prodamo uglavnom je roba koju stanovnici uzimaju na kredit, pa otplaćuju u ratama, tako da gotovo i nemamo novca u gotovini - rekao je šef prodaje preduzeća "Tehnomag" u Banjaluci Saša Milojević.

Dodao je da se od svih proizvoda najbolje prodaju televizori.

- Kako je došla jesen, tako je porasla jedino prodaja televizora, koji se uglavnom kreću po cijeni od 500 do 800 maraka. Za one skuplje, od 1.000 i više maraka, gotovo i da nema kupaca - kazao je Milojević.

Slična situacija je i u preduzeću "Eurosplet", gdje prometa ima samo kada se roba uzima na rate.

- Mnogi naši klijenti uzimaju robu na rate, što najviše utiče na pozitivan promet. Uglavnom se kupuju televizori, i to od brendiranih proizvođača kao što je "Samsung", koji u prosjeku koštaju oko 590 maraka - rekao je Rade Kondić iz preduzeća "Eurosplet".

Osim televizora, prema njegovim riječima, prodaju se i veš-mašine i rashladni uređaji.

- Najbolje se prodaju veš-mašine koje se kreću oko 380 maraka, kao i rashladni uređaji koji u prosjeku koštaju 500 maraka - dodao je Kondić.

I u ostalim prodavnicama širom Srpske kažu da je prodaja slabija za minimalno 30 odsto nego lani, te da se prodajom mogu "pohvaliti" samo kada je riječ o televizorima.

Sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović smatra da nije čudno to što je prodaja tehnike opala, zbog toga što je priliv sredstava u kućni buyet kod čak 70 odsto domaćinstava u Srpskoj slabiji nego prethodnih godina.

- Mnoga domaćinstva su uvela restrikcije u svoje troškove, gdje nema prostora za tehniku, već samo za osnovne životne namirnice - rekao je Petrović.

Popravka

U Pokretu potrošača RS ističu da su mnogi stanovnici zbog niskih plata primorani da popravljaju svoju staru tehničku opremu, umjesto da kupuju novu.

- Kod većine domaćinstava kada se desi da se pokvari televizor, veš-mašina ili frižider, umjesto da se kupi novi traži se majstor da se popravi stari, jer je to jeftinije - rekao je Petrović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana