Prodavci obavezni da prijave kvar kase

Daliborka Sekulić
Prodavci obavezni da prijave kvar kase

BANjA LUKA - Iako su se od početka procesa fiskalizacije pojedini trgovci u Srpskoj žalili na kvarove fiskalnih uređaja, serviseri poručuju da je broj servisiranih kasa neznatan u odnosu na ukupan broj prodatih fiskalnih sistema.

U Poreskoj upravi RS naglašavaju da je svaki vlasnik fiskalne kase dužan da odmah prijavi kvar serviseru, od kojeg je nabavio kasu, odnosno sa kojim je zaključio ugovor.

- Serviser je dužan da u roku od dva dana od dostavljanja zahtjeva obavi servisiranje. Poreska uprava ne rješava probleme servisiranja i kvarova fiskalnih sistema - rekla je portparol PURS-a Mila Štrkić.

Direktor prodaje preduzeća "Alf-om", ovlašćenog distributera i servisera fiskalnih uređaja proizvođača "Mikroelektronika" Banja Luka Slobodan Suvajac, kaže da su do sada imali oko tri odsto opravdanih reklamacija.

- Ovo nije veliki procenat, ako uzmemo u obzir da je u RS do sada ukupno instalirano oko 30.000 sistema. Iako smo ovlašćeni distributer i serviser ovih uređaja, ne možemo uticati na kvalitet i dizajn uređaja - rekao je Suvajac.

On ističe da kvalitet i funkcionalne karakteristike uređaja testira laboratorija Elektrotehničkog fakulteta u Banjoj Luci i na osnovu toga izdaje atest.

- Na osnovu atesta ministar trgovine i turizma potpisuje odobrenje za upotrebu određenog fiskalnog sistema, a mi ih kao takve prosljeđujemo krajnim korisnicima - objasnio je Suvajac.

Kvarovi na fiskalnim sistemima, osim uobičajenih, kaže Suvajac, često su prouzrokovani i nestručnim rukovanjem korisnika, iako "Alf-om" za svoje klijente organizuje obuku za rad sa fiskalnim sistemima.

U Udruženju trgovine, turizma i ugostiteljstva Privredne komore RS ističu da nije bilo nikakve konkretne inicijative trgovaca protiv servisera.

- Problemi sa fiskalnim uređajima su pojedinačni problemi između trgovaca i servisera, tako da ne možemo reći da postoji potreba za konkretnim inicijativama Udruženja po ovom pitanju - rekla je predsjednik ovog Udruženja Dragana Šobot.

Računi

U PURS-u kažu da je Zakonom o fiskalnim kasama obavezno izdavanje računa od strane poreskih obveznika čije su fiskalne kase na servisiranju zbog kvara. Obveznik je dužan da u tom periodu izdaje rukom pisani fiskalni račun u dva primjerka. Sve pisane fiskalne račune obveznik je dužan da naknadno registruje i da odštampa fiskalne račune u najkraćem roku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana