Prodaja zlata i kursne razlike povećale dobit

Marina Čigoja
Prodaja zlata i kursne razlike povećale dobit

Banjaluka - Centralna banka BiH je u prvom polugodištu ostvarila profit od 28,1 milion KM, što je više za 120,48 odsto u odnosu na isti period lani, a na to je uticala prodaja monetarnog zlata po cijeni višoj od kupovne i prodaja hartija od vrijednosti, kao i ostvarene pozitivne kursne razlike.

Navodi se ovo u finansijskom izvještaju Centralne banke za prvo polugodište 2012. godine.

Prema ovom izvještaju, neto prihodi Centralne banke BiH od kamata u prvoj polovini ove godine iznosili su 16,4 miliona KM, dok su u istom periodu prošle godine iznosili 17 miliona KM.

Prihodi CBBiH od kamata za šest mjeseci ove godine iznosili su 17,3 miliona maraka, dok su rashodi po tom osnovu bili 872.000 maraka. U istom periodu prošle godine ostvareni prihodi od kamata iznosili su 27,5 miliona maraka, dok su rashodi bili 10,5 miliona.

Neto dobit od kursnih razlika u prvom polugodištu ove godine iznosila je oko četiri miliona KM, dok je u istom periodu zabilježen gubitak od 6,4 miliona KM.

Neto dobit od prodaje monetarnog zlata za šest mjeseci ove godine iznosila je 11,7 miliona maraka, dok je u istom periodu prošle godine bila 12,7 miliona maraka.

Banka drži monetarno zlato u banci u Švajcarskoj, kreditnog rejtinga AAA, u vrijednosti od 158,8 miliona KM. Ta vrijednost na kraju prošle godine iznosila je 151,2 miliona maraka.

Ostvareni su manji troškovi naknada na depozite komercijalnih banaka, kao i uštede na ličnim i materijalnim troškovima smanjivanjem plata zaposlenih i racionalizacijom troškova poslovanja u 2012. godini.

- Do kraja godine Centralna banka BiH ne očekuje znatan porast dobiti - ističe se u izvještaju.

Ukupni operativni prihodi CBBiH iznosili su nešto iznad 42 miliona KM, dok su operativni troškovi bili 13,8 miliona KM. Troškovi zaposlenih iznosili su 7,3 miliona maraka.

Depoziti

U izvještaju se ističe da su u prvih šest mjeseci ove godine depoziti kod inostranih banaka iznosili 2,95 milijardi maraka, dok su na kraju 2011. godine bili 4,38 milijardi maraka.

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana