Prodaja vozila pala za 30 odsto

Marijana Miljić
Prodaja vozila pala za 30 odsto

Banjaluka - Prodaja novih automobila u Srpskoj u ovoj godini opala je i do 30 odsto, dok je potražnja za vozilima koja su korištena blago porasla rasta.

U Auto kući "Citroen" u Banjaluci kazali su da je ove godine u odnosu na isti period lani prodaja automobila opala i do 30 odsto.

- Prodaja vozila ove godine kod nas je varirala, ali je primjetan pad u odnosu na isti period prošle godine. Zavisno od mjeseca do mjeseca prodaja automobila je opadala od deset do 30 odsto - kazali su u "Citroenu".

Dodali su da nude samo nove automobile, te da je najskuplji auto koji su prodali ove godine koštao oko 65.000 KM. U Auto kući "Tomić" u Banjaluci kazali su da prodaja stagnira.

- Automobile najviše kupuju institucije, jer tako obnavljaju vozni park, dok se ostali odlučuju da zamijene vozilo tek onda kada moraju - kazali su u ovoj auto-kući.

Dodali su da prodaju polovna i nova vozila, te da se zbog niže cijene polovnjaka kupci uglavnom odlučuju za njih.

Dodaju da ima i onih rijetkih kupaca koji izdvajaju novac za skupa vozila, te naglašavaju da je najvredniji automobil koji su prodali ove godine koštao oko 130.000 maraka.

U auto kući "Dami" u Doboju ističu da je prodaja novih automobila ove godine drastično opala, dok za polovnjake uvijek ima zainteresovanih.

- Novi automobili su skupi i teško se mogu priuštiti sa današnjom platom. Uglavnom se kupuju polovnjaci koji koštaju od 1.000 do 5.000 KM - kažu u ovoj auto-kući.

U auto kući "Braća Đukić" u Derventi, koji prodaju korištena vozila do pet godina starosti, kažu da je prodaja zaključno sa 30. junom ove godine u odnosu na isti period lani blago povećana. 

- Uprkos tome što ljudi nemaju novca, kupuju polovne automobile. Uglavnom podižu kredit i da bi došli do  vozila koji košta i do 3.000 KM - kazali su u ovoj auto-kući.

Srbija

Auto-kuće u Srbiji ističu da je prodaja automobila pala na nivo iz devedesetih godina. Veliki proizvođači zatvaraju filijale i sele ih u okolne zemlje.

U Srbiji je ove i prošle godine otpušten veliki broj radnika, a desetine dilera novih vozila više ne radi. U prvoj polovini ove godine prodaja je na nivou iz devedesetih godina, prodato je tek 11.000 vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana