Prodaja vozila opala za polovinu

Marina Čigoja
Prodaja vozila opala za polovinu

BANjA LUKA - Iako ima malih pomaka, kriza na tržištu automobila u RS još uvijek ne prolazi, a pad u prodaji, prema riječima prodavaca, iznosi i do pedeset odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Rukovodilac poslovne jedinice Auto centar "Nešković" Banja Luka Dušan Šipka kaže da se pad u prodaji, u poređenju sa prošlom godinom, najviše osjeti kod "Ševroleovih" automobila, dok je prodaja "Opelovih" modela ostala na prošlogodišnjem nivou.

- Kod "Opelovih" vozila u prvih šest mjeseci ove godine nije zabilježen značajan pad, dok se u posljednja dva mjeseca i kod njega osjeća negativan trend prodaje. Kod "Ševrolea" prodaja je ove godine prepolovljena - istakao je Šipka.

Kada je u pitanju "Opel", najjeftiniji model je "korsa" koja se može kupiti za 22.000 maraka, a najskuplji je najnoviji model "insignija" koji košta 55.000 maraka.

- Od "Ševrolea", najmanji i najjeftiniji je "spark" koji košta 11.750, a najskuplji "džip" čija cijena je 50.000 maraka - rekao je Šipka.

Iako trenutno bilježe blagi rast prodaje, u "Audi centru" Banja Luka kažu da je u odnosu na isti period prošle godine ipak zabilježen pad prodaje i to oko 30 odsto.

- Najjeftiniji model košta 35.000 maraka, a najskuplji 280.000, koji se najrjeđe i proda. Prosječna vrijednost vozila koja se prodaju, kada govorimo o premijum klasi, je oko 60.000 maraka. Mjesečno prodamo dva do tri ova modela - kažu u "Audi centru".

Prodavci ističu da su brojni razlozi pada u prodaji automobila, a glavni je trenutna ekonomska situacija i nemogućnost dobijanja kredita.

- Osim toga, kod ljudi postoji strah za investiciju kao što je automobil - kažu prodavci.

U "Autokomercu", zastupniku "Škoda" vozila, ističu da su od početka godine prodali oko 150 automobila.

- I prošle godine prodali smo toliko vozila. Cijene se kreću od 15.700 maraka, pa naviše - istakli su u "Autokomercu."

Polovni automobili

Stagnacija u prodaji osjeti se i kada je riječ o polovnim vozilima, a prodavci ističu da ni cijene niže za dvadesetak odsto nisu povećale prodaju. Na auto-pijacama u Srpskoj ističu da se krajem godine osjetio pad potražnje za vozilima, a da situacija nije drugačija ni danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana