Prodaja smanjena za 40 do 50 odsto

Marina Čigoja
Prodaja smanjena za 40 do 50 odsto

BANjA LUKA - Tražnja za tehničkim proizvodima u Srpskoj posljednjih mjeseci je pala za 40 do 50 odsto, a ni šest mjeseci poslije ukidanja carine na ove proizvode u BiH, oni ne pojeftinjuju, već im cijena raste.

Cijena veš-mašina je od 580 pa do 1.500 maraka, frižidera od 400 do 900, električnih šporeta od 380 pa nadalje.

U Komercijalnoj službi trgovinskog preduzeća "Zeus" potvrdili su da je tražnja pala za 40 do 50 odsto.

- Jako teško je doći do kredita i sasvim sigurno da je to u mnogome uticalo na pad tražnje. Pored toga, veliki uticaj ima sigurno i ekonomska kriza. Primjetno je da su ljudi oprezniji, pa i oni koji imaju novac usmjeravaju ga u neke druge kanale - ističu u "Zeusu".

Dodaju da su neki proizvodi posljednjih mjeseci poskupjeli, ali je istakla da je bilo i sniženja cijena određenih proizvoda.

- Ukidanje carina nije ni nama donijelo nikakve pogodnosti, jer nama dobavljači nisu snižavali cijene - kažu u "Zeusu"

Direktor preduzeća "Eurosplet" Saša Milanović je potvrdio da je  "dobar dio proizvoda poskupio".

- Audio i video-tehnika, odnosno novi modeli koji su došli u trećem i četvrtom mjesecu imaju bolje karakteristike, ali su i skuplji u prosjeku pet do deset odsto. I ostali proizvodi su poskupjeli, ali teško je precizno reći za koliko - kazao je Milanović.

- S obzirom na turbulencije na tržištu, teško je izraziti u kom procentu je tražnja smanjena, ali sasvim sigurno je da je značajno smanjena - kazao je direktor preduzeća "Eurosplet" Saša Milanović. 

Dodao je da ukidanje carina na tehničke proizvode ne utiče na njihovu cijenu, jer se malo uređaja, odnosno njihovih dijelova, proizvodi u EU, te samim tim carina nije ukinuta.

I u drugim prodavnicama tehničke robe su potvrdili da je prodaja značajno pala. 

Uvoz

- Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, ukupan uvoz smanjen je za 20 do 30 odsto, a uvoz tehničke robe smanjen je više nego što je prosjek. Dakle, ako je prosječan pad uvoza 20 odsto, pad uvoza tehničke robe je značajno veći od tog - naglasio je Saša Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana