Prodaja Droge gubitak decenije

Glas Srpske
Prodaja Droge gubitak decenije

LjUBLjANA - Prodaja "Droge Kolinske" hrvatskoj "Atlantik grupi" predstavlja gubitak decenije za slovenačku industriju, piše list "Delo".

Navode da "Droga Kolinska", koja je decenijama bila ponos slovenačke prehrambene industrije, nije trebalo da ode u ruke hrvatskom preduzetniku Emilu Tedeskom koji je svoju firmu osnovao 1991. godine, a u međuvremenu je stekao dovoljno moći i povjerenja banaka da može da kupi kompaniju koja je veća od njegove, prenijele su agencije.

"Delo" navodi da slovenačka politika iz svega treba da izvuče lekciju kako je posljednjih godina eksperimentisala na području upravljanja preduzećima, dopuštajući u njima "divlju" privatizaciju, preveliku ekspanziju i zaduživanje, zbog čega je i "Istrabenz holding" morao da proda "Drogu Kolinsku".

Iako prodaju "Droge Kolinske" naziva gubitkom decenije za slovenačku industriju, "Delo" navodi kako je dobra strana te odluke to što će "Istrabenz holding" imati nekoliko godina mira i mogućnost oporavka i vraćanja dijela duga bankama koje su mu prijetile stečajem.

"Atlantik grupa" kupila je prošle sedmice slovenačku "Drogu Kolinsku" za 382 miliona evra. Tako su srpski brendovi "Soko Štark", "Grand prom" i "Palanački kiseljak" prešli u ruke biznismena Emila Tedeskog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana