Prodaja automobila manja za 20 odsto

N. V.
Prodaja automobila manja za 20 odsto

BANjALUKA - Prodaja automobila u Republici Srpskoj za 20 odsto je manja nego lani, iako je u BiH za osam mjeseci ove godine uvezeno 8.179 vozila više u odnosu na isti period prošle godine.

Loša ekonomska situacija i pad kupovne moći stanovnika, prema riječima prodavaca u auto-salonima i na auto-pijacama u RS glavni su razlozi za takvo stanje.

- Zbog teške ekonomske situacije, prodaja skupljih automobila ove godine manja je za 15 do 20 odsto u odnosu na prošlu. Državne institucije i NVO ne kupuju skuplje automobile kao što je ranije bio slučaj - istakli su zaposleni u banjalučkom auto-salonu "Sladaboni" i dodali da oni koji se odluče za kupovinu automobila uglavnom biraju jeftinija vozila koja koštaju od 20.000 do 25.000 KM.

U auto-salonu "Verano motors", koji je ovlašćeni koncesionar "Pežoovih" automobila, kažu da cijene vozila diktira tržište i da od toga zavisi i sama njihova prodaja.

Sa druge strane, u banjalučkoj auto-kući "Nešković" rekli su da njihova auto-kuća bilježi prihod za 20 odsto veći nego lani.

- Najviše se prodaju "opel astra", "opel korsa" i "ševrole", čije se cijene kreću od 16.000 do 50.000 KM - kazali su u ovoj auto-kući.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, za osam mjeseci ove godine u BiH su uvezena 29.932 automobila, vrijednosti 340,4 miliona maraka.

- U istom periodu prošle godine uvezena su 21.753 vozila, čija je vrijednost bila 254,6 miliona maraka - kazao je portparol UIO BiH Ratko Kovačević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana