Procjena pa pare za poslovne zone

Daliborka Sekulić
Procjena pa pare za poslovne zone

BANjA LUKA - Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća do 1. oktobra 2009. godine trebalo bi da završi procjenu potrebnih sredstava namijenjenih lokalnim zajednicama za razvoj poslovnih zona u Republici Srpskoj.

 Do tada će biti pripremljene i informacije za buduću kategorizaciju prioriteta kod investiranja i podsticajnih mjera u naredne četiri godine - kazao je "Glasu Srpske" direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS Slobodan Marković.

Agencija je do sada, kaže Marković, u okviru akcionog plana Vlade RS i planiranja uvođenja podsticajnih mjera za uspostavljanje poslovnih zona u RS, obradila podatke svih opština i stvorila uvid u stanje u svakoj lokalnoj zajednici. Posao oko "mapiranja" poslovnih zona još uvijek je u toku.

- Do 1. septembra ove godine biće završen i unos podataka za svaku opštinu pojedinačno u specijalni softver. Ovaj softver će ujedno služiti svima u procesu da prate svoj status u odnosu na ostale inicijative. On će poslužiti i kao kvalitetan alat za prezentaciju investicionih potencijala RS i njenih pojedinih opština - objasnio je Marković.

Vlada RS u aprilu ove godine usvojila je akcioni plan kojim se pomaže lokalnim zajednicama da stimulišu i razvijaju svoju ekonomiju, privuku investitore i povećaju zaposlenost stanovništva.

Marković ističe da je preduslov za uspješnu realizaciju projekta poslovne zone, koordinisano i sinhronizovano vođenje dviju aktivnosti.

- Bez obzira na veličinu poslovne zone i na njen značaj, neophodno je vođenje aktivnosti na uspostavljanju poslovne zone, kao i promociji i privlačenju investitora. Istakao bih i transparentnost ovog procesa - rekao je Marković.

RARS će, dodao je Marković, krajem oktobra imati publikovanu informaciju o svim inicijativama, nivou završenosti za svaku lokalnu zajednicu pojedinačno, procjenu potrebnih sredstava za svaku od njih, kao i moguće dostupne izvore finansiranja za planirani period od 2010. do 2013. godine.

Finansiranje

Slobodan Marković kaže da će RARS zajedno sa Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva, Ministarstvom finansije i Ministarstvom za ekonomske odnose i saradnju izraditi četvorogodišnje planove finansiranja poslovnih zona sa ciljanim potencijalinim izvorima finansiranja. Ne treba zaboraviti, kaže Marković, ni mogućnosti u pogledu javno-privatnog partnerstva kao opšteprihvaćenog modela finansiranja danas. On ističe da od same inicijative do funkcionalne poslovne zone obično prođe oko sedam godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana