Problemi Atine zarazili evrozonu

Glas Srpske
Problemi Atine zarazili evrozonu

BRISEL - Glavobolja koju grčka dužnička kriza predstavlja za Evropsku uniju biće sitnica u poređenju sa problemima koje je čekaju ako slična sudbina zadesi neku veću zemlju članicu, poput Španije, ocjenjuju analitičari, prenose agencije.

- Španija ima stopu nezaposlenosti od gotovo 20 odsto, veliki budžetski deficit, značajno zadužen privatni sektor i slabe izglede za rast, što bi moglo da učini zaduženost te zemlje metom za špekulacije, ako problemi zvanične Atine postanu "zarazni" za evrozonu - navodi se u analizi koju je sproveo Rojters.

Nemogućnost Grčke da vrati dugove povećala bi pritisak na evro, ali bi šteta vjerovatno bila ograničena, jer ta država doprinosi bruto društvenom proizvodu (BDP) šesnaestočlane evrozone sa manje od tri odsto.

- Španska dužnička kriza bi, međutim, bila mnogo veći problem za EU, zato što je privreda te zemlje četvrta po veličini u evrozoni i doprinosi njenom ukupnom BDP-u sa gotovo 12 odsto - smatraju analitičari.

Članice EU nisu obećale nikakvu novčanu pomoć Grčkoj ali, imajući na umu da se kriza može proširiti i na države poput Španije, one sada razmatraju ideju osnivanja evropskog monetarnog fonda, koji bi nudio pomoć u eventualnim budućim krizama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana