Priznanje Šumama Republike Srpske za dobro gazdovanje šumama

Glas Srpske
Priznanje Šumama Republike Srpske za dobro gazdovanje šumama

BANjA LUKA - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Radivoje Bratić juče je u Banjoj Luci direktoru preduzeć Neđi Iliću uručio FSC sertifikat za gazdovanje šumama.

Ilić je ovom prilikom naglasio da ovaj prestižni sertifikat, koji izdaju organizacije ovlašćene od Savjeta za nadzor nad šumama, znači da se šumom i šumskim zemljištem u Srpskoj gazduje prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima.

- Za naše preduzeće ovo je priznanje da je uspješno završen naporan četvorogodišnji rad. To ujedno predstavlja veliku čast jer se međunarodno priznaje da se u RS generacijama na odgovoran način gazduje ovim prirodnim resursom - kazao je Ilić.

Istakao je da za partnere ovog preduzeća sertifikat znači da sada imaju "zeleno svjetlo" da svoje proizvode mogu da plasiraju na svjetsko i evropsko tržište i da je RS "rame uz rame" sa šumarstvima Evrope.

- Pripremamo se i pronalazimo rješenja da kao i ostala preduzeća ublažimo efekte ekonomske krize. Prvenstveno ćemo se u narednom periodu boriti za to da radnici ne izgube svoja radna mjesta. U planu je i materijalno-tehničko opremanje preduzeća i izgradnja šumskih komunikacija - rekao je Ilić i dodao da je sertifikacija završena u Hrvatskoj i da je u toku u Srbiji i FBiH.

Ministar Bratić je istakao da sertifikat koji su dobile "Šume RS" podrazumijeva održivo upravljanje šumama, odnosno da je njegov cilj ekološki opravdano, društveno korisno i ekonomski održivo gazdovanje šumama.

- Ovo je potvrda da smo na dobrom putu, koji još uvijek nije završen, jer tek treba da potvrdimo sve elemente održivog upravljanja koji stoje u sertifikatu - naglasio je Bratić i izrazio želju da se za pet godina, koliko traje sertifikat, to i dogodi.

Gazdinstva

Direktor proizvodnog sektora u "Šumama RS" Radenko Laketić istakao je da se u okviru ovog preduzeća nalaze 23 šumska gazdinstva i da preduzeće ukupno ima oko 3.600 zaposlenih.

- Šume zauzimaju 40 odsto od ukupne teritorije RS - kazao je Laketić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana