Privredu osloboditi novih opterećenja

Marina Čigoja
Privredu osloboditi novih opterećenja

Banjaluka - Privredna komora RS uputila je u petak premijeru RS Aleksandru Džombiću inicijativu za hitnu izmjenu Zakona o porezu na dohodak, kojom bi se vratio neoporezivi dio dohotka i ukinulo oporezivanje dividende i udjela u dobiti, te na taj način kreirao povoljniji poslovni ambijent u Srpskoj.

Privredna komora RS upozorava da je stanje u privredi izuzetno teško i da postoje brojna opterećenja i problemi koje je neophodno zajednički rješavati.

U saopštenju iz Privredne komore ističe se da je poslovna zajednica prilikom donošenja izmjena Zakona o porezu na dohodak upozoravala na negativne posljedice, odnosno opasnost od seljenja kapitala u druge, povoljnije privredne ambijente.

- O tome svjedoči sve češće zatvaranje poslovnica stranih pravnih lica u RS, kao i prenos kapitala i proizvodnje iz Republike Srpske. U uslovima u kojima se nalazi naša privreda ovo je samo jedna od mjera koju je neophodno hitno sprovesti, kako bi se spriječio odliv kapitala iz RS - naglašavaju iz Privredne komore.

Dodaju da je negativne posljedice izazvala još jedna izmjena Zakona o porezu na dohodak, koja se odnosi na oporezivanje dividende i udjela u dobiti.

- Oporezivanje dividende i udjela u dobiti negativno je uticalo na poslovni ambijent, učinilo poslovanje u RS dodatno nekonkurentnim u odnosu na drugi entitet BiH i zemlje u okruženju, tako da se poslovna aktivnost iz Srpske seli u FBiH i izvan BiH, a strani investitori zaobilaze RS - naglašava se u saopštenju.

Ističe se da o teškom stanju u privredi govori i podatak Poreske uprave RS da su javni prihodi u Srpskoj pali u prvom mjesecu ove godine za osam odsto u odnosu na januar 2012. godine, kao i da je manje sredstava naplaćeno po osnovu doprinosa za fondove PIO, zdravstva i dječije zaštite.

- Poslovna zajednica upozorava da je do negativnih pokazatelja, između ostalog, dovelo i ukidanje neoporezivog dijela dohotka, na čijem vraćanju insistiramo nekoliko godina. Ukidanjem neoporezivog dijela, naša privredna konkurentnost je smanjena, a posljedica toga je i sve češće opredjeljenje privrednika za smanjenje ili zatvaranje privredne djelatnosti - ističe se u saopštenju.

Premijer RS Aleksandar Džombić rekao je da bi prihvatanje inicijative Privredne komore značajno uticalo na jedan dio ekonomske politike, posebno fiskalnu politiku i prihodovnu stranu u budžetu RS.

- Naravno da bi bilo olakšanje kada bismo uveli neoporezivi dio dohotka i da bi to poboljšalo poslovni ambijent, ali ne znam kako bi ukidanje oporezivanja dividende pozitivno uticalo na privredu - rekao je Džombić.

On smatra da svi treba da se usmjere na sprovođenje ekonomske politike, kako bi sve subvencije, podsticaji i kreditne linije bili na vrijeme dostupni privredi i kako bi se na taj način popravio poslovni ambijent.

Loši pokazatelji

Privredna komora navodi da je poslovna zajednica u više navrata ukazivala na teško stanje u privredi izazvano izmjenama propisa koji su uticali na negativne trendove u poslovanju.

- To potvrđuju i ekonomski pokazatelji za 2012. godinu, koji se ogledaju u negativnoj stopi rasta industrijske proizvodnje, manjoj stopi izvoza, uz istovremeni rast uvoza, smanjenju dobiti privrednih društava, povećanju zaduženosti privrede, te padu zaposlenosti i povećanju nezaposlenosti - ističu u Komori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana