Privredu čeka postepeni oporavak

Danijela Bajić
Privredu čeka postepeni oporavak

BANjALUKA - Pandemija virusa korona i problemi koje je sa sobom donijela zadali su veliki udarac privredi Srpske, koju uprkos tome u naredne tri godine očekuje postepeni oporavak.

Kako je navedeno u Prijedlogu programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2021-2023. godine, koji bi po hitnom postupku sutra trebalo da se nađe pred poslanicima Narodne skupštine RS, oporavak privrednog rasta se može očekivati po stopama 2,6, te 3,2 i tri odsto respektivno, a kao rezultat oporavka domaće tražnje, postepenog oporavka izvozne tražnje i pozitivnog efekta investicija.

U ovom dokumentu istaknuto je da će očekivani rast privredne aktivnosti u zemljama okruženja, iako nižeg intenziteta, omogućiti pozitivna kretanja u spoljnotrgovinskoj razmjeni i odraziće se na rast industrijske proizvodnje, posebno prerađivačke, koja je izvozno orijentisana.

Oporavak se, kako piše u prijedlogu ovog programa, može očekivati i u energetskom sektoru.

- Rast industrije omogućava veća ulaganja, kao i povećanje  zaposlenosti, a to će uz rast ličnih primanja omogućiti rast domaće potrošnje. Planirana investiciona ulaganja bi, takođe, trebalo da doprinesu ukupnom privrednom rastu - navodi se u dokumentu.

U sljedeće tri godine, kako piše, biće nastavljene inicijative i reformski procesi koji su započeti u prethodnom vremenu.

- Riječ je o kompleksnim i opsežnim višegodišnjim reformskim procesima, čije sprovođenje će doprinijeti realizaciji glavnih ciljeva politika Vlade RS datih u sedam prioritetnih oblasti, a koje su definisane nakon identifikacije ključnih prepreka za konkurentnost i inkluzivni rast - objašnjeno je u prijedlogu ovog programa.

Strukturne mjere odnose se na reformu tržišta energije i transporta, reformu tržišta električne energije, poljoprivredu, industriju i usluge, unapređenje konkurentnosti poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, te poslovno okruženje i smanjenje neformalne ekonomije.

Direktor Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić istakao je za “Glas Srpske” da je zbog virusa korona i mogućeg novog “zaključavanja” teško predvidjeti kretanja u 2021. godini.

- Vjerujem da će, ipak, dogodine biti oporavka u privredi. Pokazalo se da, prije svega prerađivačka industrija u Srpskoj, ima određenu kondiciju, a njen oporavak je već vidljiv - rekao je Ćorić.

Dodao je da je Privredna komora RS nadležnima još u septembru dostavila prijedloge mjera koje će dati najbolje efekte u narednom periodu.

- Tom prilikom smo izrazili potrebu za većim stepenom saradnje svih činilaca društva, kako bismo zajedno pristupili ovom problemu. Ono što je Vlada prepoznala među prvim prioritetima jeste da napravimo konkurentnu privredu. To znači da se naša privredna društva osposobe, nabave kvalitetnu opremu, tehnološki izdignu i slično - kazao je Ćorić.

Aktivnosti       

Identifikovanje privrednih djelatnosti, utvrđivanje kriterijuma za dodjelu podrške, pronalazak strateških partnera, privatizacija privrednih društava sa većinskim i 100 odsto državnim kapitalom i mapiranje samo se neke od planiranih aktivnosti u 2021. godini u prerađivačkoj industriji, a koje su obuhvaćene Prijedlogom programa ekonomskih reformi RS za period 2021-2023. godine. Takođe, među ključnim aktivnostima u ovoj oblasti su i izmjene Zakona o tehničkim propisima i njihovo usaglašavanje sa zakonodavstvom EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana