Privrednik ostao bez dozvole za rad

Marina Čigoja
Privrednik ostao bez dozvole za rad

Banjaluka - Komisija za hartije od vrijednosti RS oduzela je dozvolu za rad Društvu za upravljanje investicionim fondovima "Privrednik", koje je upravljalo fondom "Privrednik invest".

"Privrednik" je ostao bez dozvole 30. oktobra nakon što je sprovedena kontrola da li ispunjava uslove za poslovanje, u toku koje je, između ostalog, Komisija za hartije od vrijednosti utvrdila da nije likvidno i solventno.

- Društvo radi u uslovima loše likvidnosti sa nemogućnošću izmirenja tekućih obaveza nastalih, prije svega, finansiranjem dugoročnih finansijskih plasmana kratkoročnim pozajmicama - navedeno je u zapisniku Komisije za hartije od vrijednosti o vanrednom nadzoru u "Privredniku".

Komisija je utvrdila i da je društvo propustilo da prijavi promjenu akcionara nastalu likvidacijom "Balkan Re" iz Ljubljane. U zapisniku je navedeno i da je uprava "Privrednika" polovinom juna predložila fondu "Privrednik invest" sporazumni raskid ugovora o upravljanju, navodeći da duže vrijeme posluju u uslovima loše likvidnosti i da ne mogu da pokriju svoje troškove. Nadzorni odbor "Privrednik investa" je 27. avgusta izabrao "Polaru invest" za društvo koje će upravljati tim fondom. Komisija za hartije od vrijednosti utvrdila je, međutim, da je "Privrednik" u vrijeme dok je trajala procedura za izbor novog društva za upravljanje realizovao značajne transakcije sa imovinom "Privrednik investa".

- Komisija za hartije od vrijednosti je zabranila "Privredniku" da raspolaže imovinom fonda "Privrednik invest" nakon što je uočila da je od 26. avgusta do 11. septembra ove godine "Privrednik" realizovao značajne transakcije imovinom ovog fonda na Banjalučkoj i Sarajevskoj berzi, dok u prethodna tri mjeseca nije bilo nikakvih trgovina za račun "Privrednik investa". S obzirom na značajnu vrijednost sprovedenih transakcija, Komisija je s ciljem sprečavanja štetnih posljedica donijela odluku o zabrani raspolaganja imovinom da bi potom i oduzela dozvolu Društvu za upravljanje investicionim fondovima "Privrednik" - navedeno je u rješenju Komisije za hartije od vrijednosti.

U Društvu za upravljanje investicionim fondovima "Privrednik" nismo uspjeli dobiti komentar u vezi sa odlukom Komisije za hartije od vrijednosti. Ni u fondu "Privrednik invest" nismo mogli dobiti informacije da li će i kakve poteze povući zbog štetnog djelovanja društva "Privrednik".

Rade samo direktor i menadžer

Komisija za hartije od vrijednosti ustanovila je i da je "Privrednik" kršio Zakon o investicionim fondovima, jer unutrašnja organizaciona struktura društva ne obezbjeđuje pravilno upravljanje investicionim fondom.

- U društvu su zaposleni samo direktor i investicioni menadžer. Ne postoji interni akt koji jasno definiše proces rada i razgraničenje zaduženja i odgovornosti pojedinih organizacionih jedinica, niti razgraničenja zaduženja i odgovornosti zaposlenih kojih u ovom slučaju i nema dovoljno - navela je Komisija za hartije od vrijednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana