Privrednici treba da posluju u Srpskoj

Glas Srpske
Privrednici treba da posluju u Srpskoj

BEOGRAD - Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik, koji se juče u Beogradu sastao se istaknutim srpskim privrednicima, pozvao je investitore iz Srbije da posluju u Srpskoj.

Dodik je istakao da je Srbija najveći investitor u RS, te naglasio da bi privrednici iz ove zemlje trebalo da sklapaju poslovne aranžmane sa preduzećima iz Srpske.

- Republika Srpska je stabilna u političkom smislu. U protekle četiri godine vratili smo dostojanstvo koje je bilo urušeno međunarodnim intervencijama kroz tzv. reforme - rekao je premijer RS, prenijele su agencije.

On je, obraćajući se pred oko 50 privrednika, rekao da je RS imala dvije uspješne velike privatizacija, i to Naftne industrije i Telekoma sa više od 700 miliona maraka, te da je napravila razvojni program i osnovala Razvojnu banku koja ima 186 miliona evra na računu, spremnih za ulaganje u projekte zapošljavanja.

- RS je vodila politiku da obezbijedi privrednu sposobnost i da se nosi sa okruženjem, te je prva u regionu uvela "giljotinu propisa" - naglasio je Dodik i istakao da porez na dobit iznosi deset odsto, kao i da Srpska raspolaže viškovima električne energije od 36 odsto i da od prodaje struje ostvaruje prihod i do 200 miliona evra.

Dodik je naglasio da se trenutno radi na velikim projektima izgradnje mreže autoputeva, koji će povezati RS sa Srbijom i Crnom Gorom, sa morem i evropskim koridorima, a samo za put preko Čemerna, koji će biti najbliži put od Beograda ka moru, izdvojeno je 40 miliona evra.

- Imamo energiju, volju i emociju za ono što radimo - poručio je Dodik.

Naglasio je da su privrednici iz RS malo prisutni u Srbiji, te da tu saradnju treba poboljšati i podići je na viši nivo.

Dodik je prilikom posjete Beogradu, obišao i medijsku kuću "Politika", na njen poziv, gdje je razgovarao sa glavnim i odgovornim urednikom Draganom Bujoševićem.        

Privrednici iz Srbije istakli su da su veoma zainteresovani da posluju u Srpskoj, zbog povoljnog poslovnog ambijenta.

Vlasnik koncerna "Farmakom" iz Šapca Miroslav Bogićević rekao je da je klima za ulaganje u RS izvanredna i dodao da on već investira u Srpsku i da je fabrika akumulatora iz Sombora, čiji je vlasnik, iznajmila fabriku "Tesla" u Brčkom.

On je rekao da je premijer RS Milorad Dodik "dinamičan i preduzetan čovjek koji razumije privrednike, jer se i sam bavio privredom" te da je "zahvaljujući njemu, posljednjih godina puno uloženo u privredu u RS".

Direktor "Boksita" iz Milića Rajko Dukić rekao je da postoji ideja da se u Srbiji formira udruženje privrednika RS koji žive i rade u Srbiji, a porijeklom su iz RS, dodajući da bi to bila nevladina organizacija.

Specijalne veze

Što se tiče odnosa sa Srbijom, Dodik je rekao da su u okviru Sporazuma o specijalnim vezama realizovani veliki projekti kao što je most na Rači kod Fakovića, te da će biti i drugih projekata kao što je put od Užica do Višegrada.

- Srpski privrednici su u RS prisutni preko Telekoma, "Hemofarma", "Delte" i Komercijalne banke - rekao je premijer RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana