Privrednici traže nižu carinu za repromaterijal

Marina Čigoja
Privrednici traže nižu carinu za repromaterijal

Banjaluka - Privredna komora RS uputila je ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirku Šaroviću inicijativu za produženje odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa za uvoz određene robe do kraja 2016. godine.

U Privrednoj komori RS istakli su da je primjena ove odluke dala izuzetno dobre rezultate u sektoru proizvodnje obuće.

- Pojedine firme imale su povećanje naloga od partnera, rast broja zaposlenih i proširenje kapaciteta. Neke od njih su započele i proizvodnju sopstvene robne marke, što je u ovim izuzetno teškim uslovima privređivanja veliki iskorak - kazali su u Privrednoj komori naglašavajući da je veoma važno da odluka bude produžena do kraja godine kako bi preduzeća obezbijedila kontinuitet proizvodnje pod istim uslovima.

Odluka o suspenziji carinskih stopa najveći značaj ima za obućarsku i elektroindustriju, jer su visoke carinske stope koje privrednici plaćaju pri uvozu repromaterijala koji nije iz EU izjednačene sa stopama koje se primjenjuju pri uvozu iste robe u EU. Poseban problem imali su obućari koji su prilikom uvoza đonova iz zemalja koje nisu članice EU plaćali carinu od 15 odsto, dok namet za njihove partnere u EU za isti đon iznosi tri odsto.

Tehnički direktor banjalučke Fabrike obuće "Bema" Marinko Umičević kaže da bi ova odluka morala biti trajna, jer proizvođači ne mogu svake godine proživljavati istu neizvjesnost.

- Moramo planirati proizvodnju za pet godina unaprijed, a ne od godine do godine i da zavisimo od toga da li će neko produžiti odluku. Zašto bismo mi plaćali pet puta višu carinu nego naši partneri iz EU kada u BiH nema nijedna fabrika koja se bavi proizvodnjom repromaterijala - kazao je Umičević.

Istakao je da mogu nabaviti repromaterijal i u zemljama zapadne Evrope, ali da je on mnogo skuplji nego na Dalekom istoku.

- Ako kupujemo u Evropi, onda nam ne pomaže ni niža carina. Kada odemo na Daleki istok, onda plaćamo pet puta višu carinu nego naši partneri u EU - istakao je Umičević.

Direktor Fabrike obuće "Sanino" iz Dervente Radovan Pazurević kaže da je nevjerovatno da svake godine moraju moliti da njihov status bude izjednačen sa privrednicima iz EU.

- Apsurd je da proizvođač iz Njemačke pri uvozu đona iz Kine plaća carinu tri odsto, a mi za isti đon plaćamo 15 odsto. Bilo bi logično da je obrnuto, ali nije i zbog toga mi našim partnerima moramo slati opravdanja i izvinjavati im se što je to kod nas tako. Krajnje je vrijeme da se gospoda u Savjetu ministara BiH uozbilji i počne da vodi računa o privredi - kazao je Pazurević.

Domaća proizvodnja

Marinko Umičević je rekao da domaći obućari više ne mogu raditi samo lon poslove, odnosno poslove dorade, već moraju početi da prave svoje cipele.

- "Bema" je počela sa proizvodnjom svojih cipela i planiramo da ih u narednoj godini ponudimo na zapadnom tržištu. Moramo se mnogo ozbiljnije baviti domaćom proizvodnjom. U BiH je 95 odsto obuće iz uvoza, a BiH je peta zemlja u Evropi po izvozu obuće - naglasio je Umičević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana