Privrednici očekuju niže carinske stope

Marina Čigoja
Privrednici očekuju niže carinske stope

Banjaluka - Savjet ministara BiH trebalo bi danas da produži odluku o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa za uvoz određene robe do kraja 2016. godine.

Odluka o suspenziji carinskih stopa najveći značaj ima za industriju obuće i elektroindustriju jer se njome visoke carinske stope koje privrednici plaćaju pri uvozu repromaterijala izvan EU smanjuju i izjednačavaju sa stopama koje se primjenjuju pri uvozu iste robe u zemlje EU. Različite carinske stope najveću glavobolju zadavale su obućarima jer su pri uvozu đonova iz zemalja koje nisu članice EU bez ove odluke plaćali carinu od 15 odsto, dok je za njihove partnere u EU za isti đon carinska stopa tri odsto.

O produžavanju odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa, koja će danas biti razmatrana na sjednici Savjeta ministara BiH, privrednici iz RS i FBiH juče su razgovarali sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem. On je izrazio nadu da će Savjet ministara produžiti važenje odluke i za iduću godinu i na taj način pomoći privredi.

- Želimo da i dalje stimulišemo domaća izvozno orijentisana preduzeća i da podižemo njihovu konkurentnost tako što ćemo im omogućiti povoljnije uslove za nabavku repromaterijala - rekao je Šarović i dodao da odluka obuhvata 54 tarifne oznake za firme koje se bave tekstilom, obućom i kožom.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević istakao je da privrednici očekuju da će odluka biti usvojena na sjednici Savjeta ministara i dodao da je ona dopunjena sa još 20 tarifnih oznaka koje se odnose na proizvode iz oblasti metalske, elektro i obućarske industrije. Kazao je da je ostavljena mogućnost da polovinom godine bude proširena i novim tarifama.

- S obzirom na to da privrednici koji već koriste ovu odluku šire proizvodnju i nabavljaju nove vrste repromaterijala, mi ćemo već na proljeće uputiti inicijativu da bude proširen spisak tarifa na koje se odluka odnosi - rekao je Blagojević.

On je istakao da je odluka dala izuzetno dobre rezultate, posebno u sektoru proizvodnje obuće.

- U pojedinim firmama došlo je do povećanja broja zaposlenih i proširenja proizvodnih kapaciteta. Pojedine fabrike obuće su započele i proizvodnju vlastite robne marke, što je u ovim izuzetno teškim uslovima privređivanja veliki iskorak - rekao je Blagojević.

Pad prihoda

Mirko Šarović je istakao da su nakon donošenja odluke o smanjenju ili suspenziji carinskih stopa za određene proizvode budžetski prihodi smanjeni za oko tri miliona KM.

- Mnogo važnija je višestruka korist koju primjenom odluke ostvaruju domaća izvozno orijentisana preduzeća - istakao je Šarović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana