Privrednici i javni sektor prebili rekordnih 20,87 miliona KM: Posljednja šansa najbolje iskorišćena

Milijana Latinović
Privrednici i javni sektor prebili rekordnih 20,87 miliona KM: Posljednja šansa najbolje iskorišćena

BANjALUKA - Privrednici i javni sektor “prebili” su na posljednjoj multilateralnoj kompenzaciji 20,87 miliona maraka obaveza i potraživanja, što je rekordan iznos u ovoj godini, pokazuje preliminarni izvještaj Banjalučke berze.

Prema podacima objavljenim na internet stranici berze, obaveze i potraživanja kompenzovalo je 508 učesnika, koji do sutra do 15 časova mogu ispravljati preliminarne izvještaje.

Adrijana Cvijetić iz Banjalučke berze istakla je za “Glas Srpske” da je za ovu kompenzaciju bio prijavljen više od 621 miliona maraka obaveza i potraživanja.

- Kraj je godine i to je vrijeme kada svi nastoje poravnati račune. Dosta obaveza i potraživanja je kompenzovao javni sektor - rekla je Cvijetićeva. Dodala je da među učesnicima ima i preduzeća iz FBiH. Od nešto više od 300 kompanija iz tog entiteta registrovanih u sistemu na ovoj kompenzaciji obaveze je prijavilo 105 preduzeća.

- Ono što je izuzetno važno za sve ove godine od kada je uspostavljen sistem kompenzacija jeste da nijednom nije bilo greške, nijedna prijava poslije izvještaja da nešto nije u redu i korisnici su zadovoljni. Na početku je bio problem to što naše kompanije posluju sa partnerima iz FBiH i nisu pronalazili način kako da s njima riješe obaveze i potraživanja, a onda su i tamošnje firme počele da se prijavljuju u sistem, tako da se sada zatvaraju i te obaveze - pojasnila je Cvijetićeva.

Naglasila je da se akcenat stavlja na to da se u sistem uključi i Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, jer bi u tom slučaju kompenzacije bile daleko veće.

Istakla je da je berza uputila Vladi RS prijedlog odluke da i u idućoj godini bude organizovano šest kompenzacija i dodala da će u januaru biti poznata konačna odluka.

Zakon o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije usvojen je 2014. godine na zahtjev Privredne komore RS.

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić rekao je za “Glas” da se ovaj projekat pokazao opravdanim i dodao da s obzirom na to da su u prvim godinama kompenzovani veliki iznosi, ohrabruje podatak da je decembarska kompenzacija rekordna u ovoj godini.

- To znači da kompenzacija ima budućnost i u uslovima kada je likvidnost privrede pod znakom pitanja, a pod znakom pitanja je uvijek, bez obzira na to koliko dobro radili ili ne, ovakav način zatvaranja obaveza i potraživanja dobro dođe - istakao je Ćorić.

Sistem multilateralne kompenzacije zasnovan je na prijavljivanju obaveza i potraživanja, a iako je to zakonska obaveza, mnogi subjekti i dalje izbjegavaju da prijave obaveze, čime su umanjeni i efekti prebijanja dugova. Prva kompenzacija održana je u oktobru 2015. godine. Privrednici i javni sektor do sada su kompenzovali nešto više od milijardu maraka obaveza i potraživanja.

Nalog za plaćanje

Adrijana Cvijetić je rekla da Banjalučka berza radi na uvođenju naloga za plaćanje, koji bi takođe bio dio sistema multilateralne kompenzacije.

- Uvođenjem toga dužnici bi davali naloge povjeriocima da će im isplatiti određen iznos na određen datum - rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana