Privredna kriza u RS produbiće se iduće godine

Daliborka Sekulić
Privredna kriza u RS produbiće se iduće godine

BANjA LUKA - U svim zemljama pogođenim svjetskom finansijskom krizom, prvo će se ukinuti lakši oblici potrošnje kao što su davanja povodom novogodišnjih praznika, regresi, zimnice i na taj način štedjeti, a nakon toga će doći i do smanjenja plata.

Ovo je za "Glas Srpske" rekao direktor republičke Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Nikola Vukmirović.

Prema njegovim riječima, ovo će se posebno odraziti u Federaciji BiH, jer oni i inače imaju jako visoku javnu potrošnju, jer imaju veću administraciju od RS.

- Kod svake krize i smanjenja troškova, prvo dolazi na red  administracija, uprava, školstvo i zdravstvo, jer se kod njih posljedice smanjenja plata najmanje osjećaju. Ozbiljnije prognoze govore da će se privredna kriza u RS, produbiti tek iduće godine, i da će iz mjeseca u mjesec stanje biti lošije. Efekti svjetske finansijske krize kulminiraće polovinom 2009. godine - objasnio je Vukmirović

U većini preduzeća u RS u izradi su, ili se već primjenjuju planovi štednje.

Portparol banjolučke "Tržnice" Nataša Baštinac, kaže da je plan štednje ove firme u izradi i da se primanja zaposlenih za sada neće dirati, a tražiće se rješenje za smanjenje troškova na drugim mjestima. 

U preduzeću "Vodovod" Banja Luka, rekli su da se kod njih plan štednje već primjenjuje.

- Nema govora o tome da će se plate za sada smanjivati, a nakon šestomjesečnog obračuna već se primjenjuje plan štednje - rekla je portparol "Vodovoda" Anđelka Velendečić.

Potpredsjednik Privredne komore Banja Luka Ranko Topić, kazao je da plate zaposlenih u privredi ne bi trebale da se smanjuju, jer su one već izuzetno niske.

- Učešće plata u javnoj potrošnji nije presudno jer iznosi oko 12 odsto. Moraju se naći drugi načini da se spremno dočekaju efekti svjetske finansijske krize. Rješenje bi moglo biti štednja goriva i proizvodnog materijala - rekao je Topić.

"Stezanje kaiša"

Stručnjaci najavljuju da će biti potrebno prelivanje iz administrativnog u proizvodni sektor, te prelivanje iz javne potrošnje u investicionu, a "stezanje kaiša" je neminovno, pogotovo za neproduktivne djelatnosti.

Pad standarda i otpuštanje radnika biće procesualno zbog izolovanosti iz svjetskih privrednih i finansijskih tokova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana