Privredna kriza poprima svjetske razmjere

Glas
Privredna kriza poprima svjetske razmjere

BERLIN, VAŠINGTON, TOKIO - Bruto domaći proizvod 15-člane evrozone u drugom je tromjesečju ove godine u poređenju sa prvim tromjesečjem smanjen za 0,2 odsto, dok je na nivou Evropske unije pad bio 0,1 odsto, pokazuju prve procjene evropske statističke kancelarije Evrostat.

Američki BDP u drugom je tromjesečju porastao za 0,5 odsto u poređenju sa prethodna tri mjeseca kada je zabilježio rast od 0,2 odsto. BDP je u Japanu smanjen 0,6 odsto, nakon što je u prvom tromjesečju porastao 0,8 odsto.

Njemačka i Francuska, čije su ekonomije vodeće u zoni evra, imale su tokom drugog tromjesečja pad privredne aktivnosti, u odnosu na prvi kvartal ove godine, objavljeno je juče u Berlinu i Parizu. Bruto domaći proizvod u Njemačkoj i Francuskoj opao je, u drugom kvartalu 0,5 i 0,3  odsto, u poređenju sa prva tri ovogodišnja mjeseca.

Analitičari ocjenjuju da je ekonomski pad u Japanu i vodećim evropskim ekonomijama rječit dokaz da se privredna kriza, ranije započeta u SAD, "prelila" i na ostatak svijeta i da sve više "poprima globalne razmjere".

Vodeće zapadne novinske agencije su prenijele mišljenje ekonomista koji procjenjuju da su privrede najrazvijenijih zapadnih zemalja (SAD, Japan, Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija i Kanada) sada "u recesivnom stanju".

Njemački finansijski stručnjak David Kol ocjenjuje da je "privredno usporavanje tek počelo" i da će "najgore tek uslijediti", a slične, nepovoljne, prognoze daju i drugi ekonomisti.

Analitičari ističu kao osnovne uzroke pada privredne aktivnosti u Njemačkoj, jenjavanje izvoza zbog prejakog kursa evra, ali i smanjenje unutrašnje tražnje, usljed visoke inflacije, izazvane rekordnim skokom cijena nafte i drastičnim poskupljenjem prehrambenih proizvoda.

ŠPANIJA

Španska vlada najavila je novi paket reformi usmjerenih na suočavanje sa naglim privrednim usporavanjem koje je pogodilo tu zemlju. Vlada je prošli mjesec predvidjela privredni rast od samo 1,6 odsto u 2008. godini, te jedan odsto u 2009. godini, zbog naglog zaustavljanja snažnog rasta temeljnog na industriji nekretnina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana