Privredna komora RS : Povezivanje puta za treća tržišta

Ž. K.
Privredna komora RS : Povezivanje puta za treća tržišta

Banjaluka - Regionalno povezivanje kroz koje će se jačati konkurentnost na trećim tržištima predstavlja ključ za povećanje izvoza firmi koje posluju u zemljama sliva rijeke Save.

Zaključeno je to na sjednici Foruma predsjednika 17 područnih privrednih komora Ekonomske regije u slivu rijeke Save održanom juče je u Područnoj Privrednoj komori Banjaluka. Projektom regionalnog privrednog povezivanja započetim 2007. godine otvara se prilika za izvoz na evropsko tržište koje akcenat stavlja više na regionalnu, a manje na međudržavnu saradnju.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić kaže da će zajedničko učešće omogućiti firmama da konkurišu u projektima koje finansira Evropska banka za obnovu i razvoj.

- Koliko je ova saradnja značajna pokazuje podatak da sam banjalučki region čini oko 60 odsto ekonomije RS. Smatram da je ovo velika šansa za privredu, a najviše za poljoprivredu i prerađivačku industriju - kaže Račić.

Predsjednik Županijske privredne komore Sisak Boris Mesarić smatra da se spektakularni rezultati ne mogu očekivati preko noći.

- Izvoz nema alternativu za sva naša područja. Saradnja komora nije usmjerena na međusobnu prodaju nego na povezivanje radi izlaska na treća tržišta - kaže Mesarić.

Projektom “Poveži me” planirano je kreiranje internet stranice i formiranje registra izvoznika kako bi se firme zainteresovane za regionalnu saradnju mogle informisati o aktivnostima i radu svih područnih komora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana