Privredna društva iz Srpske na sajmu u Sloveniji

Agencije
Privredna društva iz Srpske na sajmu u Sloveniji

Gornja Radgona - U Gornjoj Radgoni, u Sloveniji, danas je otvoren Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije “Agra”, na kojem će biti predstavljeno oko 20 privrednih društava iz Republike Srpske.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić istakla je da se Srpska na ovoj značajnoj privrednoj manifestaciji predstavlja na samostalnom štandu.

“Zahvaljujući zalaganju Vlade Srpske i koordinisanim aktivnostima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, te saradnji sa Privrednom komorom Srpske, prerađivačka prehrambena industrija Srpske predstavlja se na samostalnom štandu”, rekla je Golićeva agencijama.

Ona je navela da na sajmu, između ostalih, učestvuju “Beladona” iz Malog Blaška, “Fruktatrejd” iz Dervente, “Prijedorčanka” iz Prijedora, “Ljekobilje” iz Trebinja, “Adria” iz Banjaluke, “Sava” iz Bijeljine, te “Vitaminka” iz Banjaluke.

“Sve ove kompanije imaju ekološke dozvole Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i neophodne sertifikate za izvoz proizvoda na tržište EU. Sajam koristimo i za promociju svih potencijala Srpske”, dodala je Golićeva.

Ona je naglasila da su sa predsjednikom Slovenije Danilom Tirkom, koji je otvorio sajam, jutros razgovarali resorni ministri iz više zemalja.

“Razgovarali smo o razvoju privrede, usklađenosti zakona iz segmenta zaštite životne sredine sa propisima EU. Sve kolege sam informisala i o trenutnom stanju u Srpskoj kada je riječ o usaglašavanju propisa sa evropskim zakonodavstvom”, rekla je Golićeva.

Ona je napomenula da je prioritet Srpske proizvodnja zdrave hrane.

Sajam “Agra” svojevremeno je zauzimao značajno mjesto u bivšoj SFRJ, te su predstavnici sajma odlučili da ove godine posvete posebnu pažnju izlagačima sa prostora bivše države, a zemlje članice EU na ovoj manifestaciji nastupiće na zajedničkom štandu.

U ponedjeljak, 27. avgusta, u 13.30 časova, u Dvorani dva Pomurskog sajma biće organizovane prezentacije potencijala poljoprivrede i prehrambene industrije Srpske, te agroindustrijske zone iz Nove Topole.

Osim Golićeve, u delegaciji Vlade Srpske su i savjetnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Miljan Erbez i šef kabineta ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Maja Balaban - Lolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana