Privreda traži reforme

Agencije
Privreda traži reforme

Banjaluka - Učesnici konferencije o liderstvu u biznisu, koja je juče održana u Banjaluci, istakli su da svi nivoi vlasti treba da nastave sa sprovođenjem reformi kako bi bio poboljšan poslovni ambijent.

Na skupu čiji je organizator Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH razmatrani su izazovi i prilike za lokalno poslovno okruženje u procesu približavanja tržištu EU. Fokus skupa bili su uspješni primjeri u poslovnom sektoru uz razmatranje kako socio-ekonomsko okruženje utiče na poslovne prilike, rast kompanija i ekonomski razvoj. Gradonačelnik Banjaluke Igor Radiojičić je istakao da je nova gradska administracija već mnogo uradila na restrukturiranju finansija, reorganizaciji javnog sektora i poboljšanju poslovnog ambijenta.

- To su ujedno i prioriteti lokalnih vlasti koji moraju biti kompatibilni sa onim što čine entitetske i vlasti na nivou BiH. Bilo bi dobro da su EU i njene članice kroz podršku više vidljive u ovim procesima - smatra Radojičić.

Specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark je rekao da je veoma važno da bude nastavljeno sprovođenje Reformske agende i podsjetio da se najveći dio ekonomskih reformi odvija na nivou entiteta, te da je poslije godinu i po njenog sprovođenja urađena polovina posla. Direktor banjalučke firme "Krajina klas" Saša Trivić rekao je da nije lako poslovati u BiH što potvrđuje i podatak da nema previše stranih investicija. On smatra da je Reformska agenda potrebna BiH, ali i veće podsticajne mjere jer je u tehnološkom zaostatku. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana