Privreda suočena s rastućim rizicima

Glas Srpske
Privreda suočena s rastućim rizicima

DžEKSON HOL - Svjetska privreda suočena je s rastućim rizicima, ukazala je direktor Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard.

Ona je pozvala centralne banke da drže kamatne stope nisko i da razmatraju i preduzimanje "nekonvencionalnih" koraka da bi zaštitile globalni oporavak.

Lagardova je upozorila da je svjetska ekonomija suočena sa rastućim rizicima i da ima manje mogućnosti za mjere podrške nego ranije.

Ipak, kaže Lagardova, postoje rješenja i odlučno djelovanje pomoglo bi da se "rasprše sumnje".

- Svjetska privreda nastaviće da raste, ali još ne dovoljno. Počelo je suočavanje sa nekim od glavnih razloga za krizu 2008. ali ne na adekvatan način - rekla je Lagardova u govoru na ekonomskom forumu u Džekson Holu u SAD.

Ona je istakla da su rizici povećani zbog pogoršanja povjerenja i rastućeg osjećanja da politički zvaničnici nemaju odlučnost, ili jednostavno nemaju volju da donose potrebne odluke. Lagardova je dodala da se tako rizikuje da se poremeti krhki ekonomski oporavak.

U Evropi države treba da riješe problem svog duga i prije svega treba "hitno rekapitalizovati banke", što je po mišljenju Lagardove "ključno da se prekine širenje zaraze" na druge zemlje.

Ona je takođe pozvala američke političare da preduzmu agresivnije korake da stimulišu privredu i ublaže krizu u stambenom sektoru.

Obama i Merkel

Američki predsjednik Barak Obama i njemački kancelar Angela Merkel složili su se u telefonskom razgovoru da je potrebna "zajednička akcija" za podsticanje svjetskog privrednog rasta i otvaranje radnih mjesta.

- Dva lidera su se složila o značaju zajedničke akcije, uključujući akciju kroz G20 da bi se suočilo sa sadašnjim ekonomskim izazovima i podstakao rast svjetske privrede i otvaranje radnih mjesta - navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Obama treba u septembru da objavi mjere za podsticanje zaposlenja i smanjenje budžetskog deficita u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana