Privreda stagnira, cijene nastavljaju rast

Marina Čigoja
Privreda stagnira, cijene nastavljaju rast

Banjaluka - Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je prognozu rasta ekonomije BiH u ovoj godini, tako da sada očekuje stagnaciju, dok u idućoj godini prognozira rast od jedan odsto.

U prošlom izdanju izvještaju, koji je objavljen u jesen prošle godine, MMF je za 2012. godinu prognozirao rast BiH od tri odsto, dok su za potrošačke cijene predvidjeli porast od 2,5 odsto.

U najnovijem izvještaju MMF prognozira da će potrošačke cijene u BiH porasti za 2,2 u ovoj odnosno za 2,1 odsto u idućoj godini.

- BiH je u prošloj godini ostvarila rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,7 odsto - navodi se i izvještaju MMF-a.

Kada je riječ o zemljama u regionu, MMF prognozira da će Srbija u ovoj godini ostvariti privredni rast od 0,5 odsto, ali da će i cijene biti veće ukupno za 4,1 odsto.

Prema njihovim procjenama, Srbija će sljedeće godine imati rast od tri odsto.

MMF za Hrvatsku predviđa pad BDP-a u 2012. godini od 0,5 odsto i rast iduće godine od jedan odsto, dok bi stopa inflacije istovremeno trebalo da iznosi 2,2 odnosno 2,4 odsto.
Crna Gora će 2012. ostvariti privredni rast od 0,2 odsto, a 2013. od 1,5 odsto, dok bi stopa inflacije trebalo da iznosi dva odnosno 1,1 odsto, pokazuju procjene MMF-a.

Ova institucija predviđa da će BDP Makedonije u ovoj godini porasti za dva odsto, a 2013. godine za 3,2 odsto, kao i da će stopa inflacije iznositi dva odsto za obje godine.

Jedina članica Evropske unije među bivšim jugoslovenskim republikama, Slovenija, u ovoj godini će zabilježiti pad BDP-a od jedan odsto, ali će u 2013. ostvariti rast od 1,4 odsto. Stopa inflacije u Sloveniji će iznositi 2,2 odnosno 1,8 odsto, prognozira MMF.

U regiji Nove Evrope, u koju MMF svrstava i sve zemlje bivše Jugoslavije, očekuje se ekonomski rast od 1,9 odsto u 2012. i od 2,9 odsto u 2013. godini.

Za globalnu ekonomiju MMF u 2012. godini prognozira usporavanje rasta na oko 3,5 odsto, poslije rasta od približno četiri odsto u prošloj godini. U 2013. godini aktivnosti bi trebalo ponovo ubrzati pa se očekuje povratak na rast od približno četiri odsto. Među glavnim razlozima usporavanja globalnog rasta u ovoj godini u MMF-u navode slabu ekonomsku aktivnost u drugoj polovini 2011. godine i u prvim mjesecima ove godine.

Evrozona

Za sedamnaestočlanu evrozonu MMF i dalje prognozira blagu recesiju u 2012. godini, kao posljedice dužničke krize i opšteg gubitka povjerenja, uticaja razduživanja banaka na realni sektor, kao i uticaja fiskalne konsolidacije, preduzete zbog tržišnih pritisaka.

Evrozona tako ove godine može očekivati pad BDP-a od 0,3 odsto, poslije čega bi trebao uslijediti oporavak u 2013. godini, uz prognozirani rast po stopi od 0,9 odsto, pokazuju redovne proljećne prognoze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana