Privreda Srpske izlazi iz recesije

Snežana Tasić
Privreda Srpske izlazi iz recesije

MRAKOVICA - Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević istakao je da se kraj 2009. godine, prošla godina i trendovi koji su prisutni u ovoj godini mogu okarakterisati kao izlazak privrede Republike Srpske iz recesije.

Kovačević je istakao da je najveći doprinos rastu industrijske proizvodnje dalo povećanje proizvodnje u oblasti vađenja rude za 9,1 odsto.

- U strukturi bruto društvenog proizvoda najveće učešće ima industrija 15,8 odsto, i to prerađivačka 8,9 odsto, zatim trgovina 12,4 odsto, poljoprivreda 10,7 odsto, te državna uprava, odbrana i obavezno socijalno osiguranje 9,8 odsto - rekao je Kovačević na konferenciji za novinare poslije sjednice Vlade RS na Mrakovici.

On je dodao da je sektor rudarstva, kao najznačajniji nosilac privrednih aktivnosti u Srpskoj, koji je zabilježio pad od 13 odsto u 2009. godini, imao rast od 8,7 odsto u 2010. godini.

On je naglasio da je Vlada utvrdila javni interes za dodjelu koncesija za detaljna istraživanja uglja na ležištima Baljak, Delići i Peljave u opštini Ugljevik, što će uticati na tempo izgradnje strateške investicije Termoelektrane "Ugljevik tri".

Kovačević je istakao i da u RS mala i srednja preduzeća čine 99,5 odsto od ukupnog broja preduzeća, tačnije ima ih 14.546 i zapošljavaju 107.720 radnika, odnosno 42 odsto od ukupnog broja zaposlenih.

On je dodao i da je u proteklom periodu ostvarena proizvodnja električne energije od 6.174 gigavat-časa, što je za 16 odsto više od rebalansa.

Vlada RS donijela je odluku o proširenju SARNET mreže na Medicinski fakultet Banjaluka i Akademiju nauka i umjetnosti RS sa zaključkom da se ispita mogućnost da se u mrežu uključi i kampus.

Usvojen je i zaključak o relativno brzom održavanju tematske sjednice Vlade u sjedištu Šumskog gazdinstva "Sjemeć" u Rogatici o stanju u šumama RS i usvajanje poslovnog plana za 2012-2014. godine.

Razvojni program

Vlada je prihvatila Informaciju o realizaciji projekata koji se finansiraju iz sredstava ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa RS sa stanjem na dan 31. jul 2011. godine i uputila je na razmatranje u Narodnu skupštinu RS.

Premijer RS Aleksandar Džombić rekao je da se ekonomsko-socijalna komponenta odnosi na infrastrukturna pitanja za šta je odobreno 266 projekata u RS u vrijednosti 599,6 miliona KM.

- Po ovim projektima do sada je izvršeno plaćanje u vrijednosti 503,7 miliona KM, dok je za ekonomsko-socijalnu komponentu u RS raspoloživo 612 miliona KM - istakao je Džombić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana