Privreda regiona zatvorena za svijet

Marijana Miljić
Privreda regiona zatvorena za svijet

Banjaluka - Sve zemlje regiona, osim Slovenije, imaju nedovoljno otvorenu privredu prema svijetu, zbog čega su i osjetljive na šokove domaće tražnje i imaju ograničenja rasta i razvoja, navedeno je u komparativnoj analizi izvoza zemalja bivše SFRJ, koja je objavljena na sajtu "Makroekonomija".

Dodaje se da privrede zemalja bivše SFRJ nisu sprovele ni tehnološku modernizaciju, kako zbog ratova devedesetih, tako i zbog devastacije privrednih postrojenja i loše privatizacije.

- Najveći stepen otvorenosti privrede prema svijetu ima Slovenija, gdje izvoz učestvuje u BDP-u sa 48 odsto, dok je Srbija najzatvorenija ekonomija sa 14,97 odsto učešća izvoza u BDP-u - navedeno je u analizi.

Dodali su da prehrambena industrija, i pored povoljnih uslova,  ni kod jedne zemlje bivše SFRJ ne zauzima značajno mjesto u izvozu.

- Privreda BiH ima rastuću tendenciju od 2007. godine jer je  vrijednost izvoza porasla za oko 40 odsto. Učešće izvoza u BDP-u BiH u 2011. godini iznosilo je 18,3 odsto - navedeno je u analizi.

U BiH je jedino izvoz naftnih ulja u zoni visoke tehnologije, dok su svi ostali proizvodi na niskim tehnološkim nivoima.

- BiH je tehnološki inferiorna izvozna privreda jer se od 2007. do 2011. godine u izvozu nije pojavila nijedna  nova tehnološki opremljena grana. Sav izvoz koncentrisan je  uglavnom na postojeće grane - navedeno je u analizi.

I Hrvatska ima veoma nizak koeficijent otvorenosti ekonomije prema svijetu jer svega 15 odsto BDP-a ostvaruje izvoznim aktivnostima. Kada je u pitanju Makedonija, učešće izvoza u BDP-u je 20,82 odsto u 2011.

Privreda Slovenije je visoko izvozno orijentisana, jer se ukupan izvoz u toj zemlji od 2007. do 2011. godine kretao u prosjeku oko 27 milijardi dolara, dok je izvoz lani premašio 28 milijardi dolara.

- Izvoz po stanovniku je bio veći od 14 hiljada dolara. U posljednjih pet godina Slovenija je imala značajan tehnološki napredak - navedeno je u analizi "Makroekonomije".

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović rekao je za "Glas Srpske" da su proizvodi koje Slovenija izveze mnogo veće vrijednosti nego kada je u pitanju izvoz kod ostalih zemalja regiona.

- Proizvodi visoke baze prerade su u bivšoj SFRJ proizvođeni u Sloveniji, zbog čega je učešće proizvoda koji se izvezu u BDP-u sada najveće u Sloveniji. Takođe, Slovenija je mala zemlja, koja ima ograničeno tržište koje je orijentisano na izvoz - rekao je Pavlović.

Reformisanje privrede

U analizi je navedeno da su zemlje bivše SFRJ u ekonomskom pogledu različite. Slovenija je već nekoliko godina punopravan član EU, dok se Hrvatska sprema da to postane već iduće godine. Ostale četiri zemlje su u znatnom zaostatku za evrointegracijama, ali i u dubokom zaostatku u reformisanju privrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana