Privreda pokazuje znake umora

Glas Srpske
Privreda pokazuje znake umora

VAŠINGTON - Od SAD do EU, pa čak i do uzavrele Kine, svjetska privreda pokazuje znake umora.

Od većine velikih privreda očekuje se da će nastaviti da rastu. Ali, gomilaju se dokazi da se mnoge upinju da održe uspon koji su imale prošle godine, prenose agencije.

Evropske vlade se nose s dugovima i tanjim budžetima. Britanska privreda jedva da je napravila pomak na početku godine. Čak i najjača ekonomija Evrope, Njemačka, možda će se suočiti sa usporavanjem.

Velika nezaposlenost, potisnute cijene nekretnina i skupa nafta usporavaju američku privredu, koja je od januara do marta uspjela da se uveća za 1,8 odsto. Poslije zemljotresa i nuklearne krize, Japan je skliznuo nazad u recesiju.

U Kini, povećanje kamata koje treba da zauzda inflaciju, usporava rast.

U svemu, svjetska privreda će se po svoj prilici ove godine uvećati za samo 3,5 odsto, u odnosu na 4,1 procenat 2010. godine, procjenjuje istraživačka korporacija IHS Global Insajt. IHS je prethodno rast postavio na 3,8 odsto.

"Tri vjetra"

Analitičari kažu da "tri čeona vjetra" u isto vrijeme udaraju svjetsku privredu. Prvo, visoke cijene nafte koje guraju cijene ostale robe. Drugo je smanjenje budžetske potrošnje. Mnoge evropske zemlje su morale da smanje potrošnju poslije finansijskih kriza. Treće, zemljotres i nuklearna kriza u Japanu poremetili su produkciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana