Privreda ne uzima kredite ni poslije smanjenja kamata

Željka Kokot
Privreda ne uzima kredite ni poslije smanjenja kamata

Banjaluka - Višak novca kojim raspolažu banke i manjak dobrih projekata preduzeća primorao je ove finansijske institucije na dodatno smanjenje kamatnih stopa privrednom sektoru, ali ni to nije pomoglo da bude značajnije oživljeno kreditiranje kao jednog od izvora razvoja privrede.

Efektivna kamatna stopa na kratkoročne kredite na kraju trećeg tromjesečja iznosila je 6,41 odsto, što predstavlja smanjenje od 1,81 odsto u odnosu na kraj 2014. godine. Cijena dugoročnih zajmova iznosila je 7,49 odsto i manja je za 0,23 odsto u odnosu na kraj 2014. godine. Podaci Agencije za bankarstvo RS pokazuju da se privredni sektor Srpske u prvih devet mjeseci prošle godine zadužio za 2,429 milijardi KM, što je za oko 40 miliona više u odnosu na kraj 2014. godine kada je pozajmljeno 2,389 milijardi maraka.

Osjetan pad kamatnih stopa na kratkoročne kredite podstakao je rast tražnje za tom vrstom zajmova od deset odsto, dok je neznatan pad cijene dugoročnih zaduženja smanjio interesovanje za kreditima na duge staze za tri odsto.

- Banke u RS plasirale su u prvih devet mjeseci 2015. godine 983,92 miliona KM ili 17 odsto ukupnih kratkoročnih kredita i 1,446 milijardi ili 25 odsto ukupnih dugoročnih kredita - kažu u Agenciji za bankarstvo RS.

Direktor Fabrike obuće "Sanino" iz Dervente Radovan Pazurević kaže da je poslovni ambijent u Srpskoj veoma nepovoljan i da su se na to nadovezale visoke kamatne stope na kredite privredi čiji je potencijal za zaduživanje veoma sužen.

- Banke su prilično nepovjerljive prema potencijalnim dužnicima, jer su na tržištu prisutne isključivo strane banke. Trenutno su donekle povoljni samo krediti koje plasira Investiciono-razvojna banka RS - kaže Pazurević.

Član Udruženja ekonomista RS - SWOT Predrag Duduković smatra da su banke snizile kamatne stope pokušavajući da plasiraju višak novca kojim raspolažu.

- Problem je što preduzeća loše rade, nelikvidna su i malo je novih investicija pa je samim tim i potražnja za kreditima slaba. Takođe je problem i što su trenutne kamatne stope i pored pada previsoke i mnogo više nego u evropskim zemljama - kaže Duduković procjenjujući da će trend pada kamatnih stopa na kredite privredi biti nastavljen i tokom ove godine, jer je teško očekivati da će značajno porasti tražnja za kreditima.

Rastu dospjela potraživanja

Dospjela potraživanja privrede dostigla su na kraju trećeg tromjesečja 2015. godine 17,41 odsto ukupnih kredita odobrenih tom sektoru i povećana su za 1,22 odsto u odnosu na kraj 2014. godine. Rast dospjelih potraživanja upozorava na neophodnost kvalitetnije analize kreditne sposobnosti preduzeća pri odobravanju kredita i potrebu sistematičnijeg praćenja redovnog servisiranja kredita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana