Privreda ide putem skromnog oporavka

Marina Čigoja
Privreda ide putem skromnog oporavka

Banjaluka - BiH je u prvom ovogodišnjem kvartalu imala rast ekonomske aktivnosti koji je zasnovan na povećanju izvoza i učinka realnog sektora, te blagom povećanju domaće tražnje i uvoza, navedeno je u najnovijoj informaciji Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

U analizi je navedeno da rast izvoza na godišnjem nivou, praćen povećanjem prerađivačke industrije u odnosu na četvrti kvartal prošle godine, ukazuje na jačanje aktivnosti privrede. Međutim, kada se poredi sa prvim prošlogodišnjim kvartalom, proizvodnja je zabilježila stagnaciju, a kako objašnjavaju u Direkciji za ekonomsko planiranje, razlog za to je izražen rast industrije u prvom prošlogodišnjem kvartalu od 4,5 odsto.

- Ključni razlog za stagnaciju bila je prerađivačka industrija koja čini dvije trećine kompletne industrije. Ona je u prvom kvartalu ostvarila neznatan porast od samo 0,2 odsto - naveli su u Direkciji za ekonomsko planiranje.

Istakli su da kretanje uvoza ukazuje na blago povećanje domaće tražnje, na šta dodatno ukazuje i godišnji rast prihoda od PDV-a od 1,1 odsto, te rast prometa u maloprodaji od 7,2 odsto.

- Tokom prvog kvartala ove godine spoljnotrgovinsku razmjenu su karakterisali solidan izvozni rast, smanjenje uvoza i deficita, te poboljšanje pokrivenosti uvoza izvozom u odnosu na isti period prethodne godine - navodi Direkcija za ekonomsko planiranje i dodaje da je pokrivenost uvoza izvozom bila 59,5 odsto.

Kada su u pitanju cijene, u analizi je navedeno da je intenzitet njihovog smanjenja slabiji u odnosu na početak godine iako je i u martu zabilježena deflacija. Niže cijene nafte na svjetskom tržištu imale su uticaj na pad cijene prevoza u martu za 6,4 odsto, što je znatno doprinijelo deflaciji. Pale su i cijene odjeće i obuće i ostalih dobara i usluga, dok je većina ostalih proizvoda blago poskupjela, što je usporilo intenzitet smanjenja opšteg nivoa cijena. Najveći rast cijena zabilježen je kod alkohola i duvana, a iznosio je 6,6 odsto.

Strane  investicije

Direktna ulaganja u BiH lani su iznosila 826,07 miliona KM i porasla su za 88 odsto u odnosu na 2013. godinu. Prema podacima Centralne banke BiH, najviše investicija bilo je u oblasti proizvodnje, a glavni ulagači bili su iz Rusije i Velike Britanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana