Privreda će jedva izbjeći pad

Marina Čigoja
Privreda će jedva izbjeći pad

Banjaluka - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) snizila je prognozu privrednog rasta BiH na 0,1 odsto u ovoj godini, dok za iduću godinu procjenjuje da će rast iznositi 0,4 odsto.

U prošlom izvještaju, koji je objavljen u julu, EBRD je za BiH u ovoj godini predviđala rast od 0,3 odsto, dok je za 2013. godinu bio predviđen rast od 0,6 odsto.

U najnovijem kvartalnom ekonomskom izvještaju EBRD pod nazivom “Regionalni ekonomski izgledi” navodi se da je privreda BiH bila relativno stabilna u posljednjih nekoliko godina, ali da je domaća potrošnja usporena, uglavnom zbog fiskalnih mjera štednje, pada doznaka i sporog rasta kredita.

- Došlo je do znatnog slabljenja privrede u ovoj godini. Novi stend-baj aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) ublažiće šokove iz krize evrozone - navodi se u izvještaju.

Savjetnik generalnog sekretara Spoljnotrgovinske komore BiH Igor Gavran kaže da je s obzirom na cjelokupno stanje u BiH bilo očekivano da EBRD snizi procjenu rasta iz prošlog izvještaja.

- Pitanje je da li je i tih 0,1 odsto realno očekivati. Kada je u pitanju iduća godina, još ima prostora da se ostvari neki rast, ali je pitanje koliki će on biti - kazao je Gavran i dodao da ovako nizak rast ne može imati nikakvih značajnijih poboljšanja u ekonomiji ove zemlje.

- I stope rasta od pet ili šest odsto koje smo imali prije krize nama ne znače mnogo. Te stope su značajne za jaku ekonomiju, ali za ekonomiju kakva je BiH samo dvocifrene stope rasta mogu imati neki smisao i neki opipljiv značaj, a i tu je pitanje strukture, odnosno koliko kompanija doprinosi tom rastu. S obzirom na to da smo mala ekonomija, kod nas jedan veliki kapacitet može doprinijeti snažnom rastu i na taj način stvoriti prividnu sliku razvoja ukupne privrede - kazao je Gavran.

Ekonomisti EBRD-a su revidirali nadolje i prognoze rasta za Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju. Tako se za Srbiju i Hrvatsku očekuje povratak skromnom rastu iduće godine, za Sloveniju je prognozirano slabljenje od 2,5 odsto u 2012. i dva odsto u 2013.

Srbija će prema procjenama MMF-a u ovoj godini ostvariti rast od 0,4 odsto, a u idućoj 1,6 odsto, dok je za Hrvatsku u ovoj godini predviđen pad od 1,9 odsto, dok se u idućoj godini očekuje rast hrvatskog BDP-a od 1,2 odsto.

EBRD je i Makedoniji snizila raniju prognozu za 2012. godinu, pa tako sada predviđa rast od 0,3 odsto, dok je za iduću godinu zadržana ranija prognoza od dva odsto.

U izvještaju se ističe da će evropske zemlje u tranziciji preživjeti još jednu izazovnu godinu prije nego što u njihovim ekonomijama počne bilo kakav stvarni oporavak.

- Ekonomski rast u tom tranzicionom regionu će opasti sa 4,6 odsto u 2011, na 2,7 odsto u 2012, prije nego što u 2013. dođe do skromnog ubrzanja na 3,2 odsto - navodi se u izvještaju.

Kriza u evrozoni

U izvještaju EBRD-a ističe se da kriza u evrozoni i dalje negativno utiče na ekonomske pokazatelje u regionu u kojem posluje EBRD, ali da su nedavne mjere Evropske centralne banke, kao i koraci ka stvaranju bankarske unije donekle smanjili prijetnje rastu u tom tranzicionom regionu.
- Privrede zemalja regiona u kojem posluje EBRD ostvarile su u prvoj polovini ove godine manji rast nego u drugoj polovini 2011, pri čemu je rast primjetno usporen u centralnoj Evropi, baltičkim zemljama i jugoistočnoj Evropi - navodi se u izvještaju.

 

 

 

 


 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana