Prividan kraj recesije i krize

Glas Srpske
Prividan kraj recesije i krize

MONTREAL – U Parizu i Berlinu političari i neki mediji euforično govore o kraju recesije i početku ekonomskog oporavka, navodi se u istraživanju kanadske organizacije "Global reserč" i upozorava da je cilj takve retorike da "zbuni radnike i preduprijedi socijalne proteste dok se 'iza scene' spremaju napadi na životni standard i socijalne beneficije", javljaju agencije.

U članku u njemačkom poslovnom listu "Handelsblat" autor Torsten Rike tvrdi da je "najgora kriza od Drugog svjetskog rata prošla i da je noćna mora gotova".

- Sa moćnim rastom od 0,3 odsto u drugom kvartalu ekonomija se oporavila od šoka i to je uradila mnogo brže nego što se mislilo - piše Rike.

List "Frankfurter algemajne cajtung" navodi da se "recesija bliži kraju" u 16 zemalja evrozone. Milijarde prebačene bankama koriste se kao "bazen" za dalje spekulacije dok spasene banke nameću visoke kamatne stope i takse vladama tražeći zajmove da pokriju svoje velike dugove.

Finansijska elita ocjenjuje krizu kao mogućnost da "rasturi, uz saradnju sindikata, sve ostatke socijalnih uspjeha postignutih tokom decenija borbe radničke klase".

U poređenju sa godinom ranije, njemačka privreda pala je za ne manje od sedam odsto. U roku od nekoliko mjeseci njemački program za auto-industriju "staro za novo", koji je obnavljan nekoliko puta, će nestati, ubrzavajući time pad auto-industrije i auto-dijelova. Posljedice za njemačku industriju čelika i hemije već se mogu osjetiti.

Sve do sada masovna otpuštanja u Njemačkoj izbjegnuta su zbog smanjenja broja radnih časova, što je u više navrata mijenjano. Kada se 1,4 miliona zaposlenih na određeno radno vrijeme pridruže armiji nezaposlenih, broj ljudi bez posla dostići će pet miliona.

Veliki broj zemalja u Evropi suočava se sa bankrotom, uključujući zemlje istočne Evrope i Italiju, Španiju i Veliku Britaniju. Državni dug alarmantno raste u Njemačkoj i Francuskoj. Početkom sedmice zvaničnici u Njemačkoj saopštili su da će nacionalni dug u Njemačkoj dostići 140 milijardi 2009. godine.

Dug

Ako se sabere cjelokupni dug akumuliran na saveznom, državnom i lokalnom nivou, plus fondovi i garancije date za stabilizaciju banaka, ukupan njemački dug dostići će 1,600 milijardi evra, dok se trenutni unutrašnji troškovi duga vlade ove godine procjenjuju na 71 milijardu evra.

Nedavno usvojene mjere njemačkog parlamenta kao prioritet svake buduće vlade navode drastična smanjenja buyeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana