Privatizacija Famosa poslije reorganizacije

Marina Čigoja
Privatizacija Famosa poslije reorganizacije

Banjaluka - U Fabrici motora Sarajevo "Famos" trebalo bi do kraja godine da bude završeno organizaciono i finansijsko restrukturiranje, poslije čega će biti raspisan međunarodni tender za prodaju državnog kapitala u ovom preduzeću.

Vlada RS je krajem 2011. godine podržala projekat proizvodno finansijskog restrukturisanja preduzeća "Famos", kako bi se obezbijedila dugoročnija poslovna stabilnost, samoodrživo poslovanje i razvoj ovog preduzeća.

Protokolom za rješavanje složene finansijske situacije u ovom preduzeću, na koji je Vlada u februaru ove godine dala saglasnost, predviđeno je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, obezbjeđenje kredita preko Investiciono razvojne banke RS za rješavanje viška zaposlenih, te ubrzanje aktivnosti na iznalaženju strateškog partnera za privatizaciju.

Generalni direktor "Famosa" Risto Dabić istakao je da je zbog elementarnih nepogoda i dešavanja na sjeveru Afrike ova firma izgubila jedan dio tržišta, te da im je zbog toga u aprilu Vlada RS dodijelila interventna sredstva kako bi mogli da nastave sa proizvodnjom.

- Očekujemo da će nam IRB u toku sedmice odobriti kredit od tri miliona KM koji će biti iskorišćen za osnovna sredstva i za refinansiranje obaveza prema bankama i dobavljačima. Dio kredita biće iskorišćen za povezivanje staža jednog broja radnika koji imaju godinu ili dvije do penzije - kazao je Dabić.

On je istakao da preduzeće ima i osam miliona maraka duga prema Poreskoj upravi RS i dodao da je planom restrukturisanja predviđeno da taj dug bude pretvoren u akcije.

- S obzirom na to da je "Famos" firma od strateškog interesa za RS i sa većinskim državnim kapitalom, poslije restrukturisanja koje bi trebalo da bude završeno do kraja godine, biće raspisan međunarodni tender za prodaju državnog kapitala - naglasio je Dabić.

Ovo preduzeće, koje trenutno zapošljava oko 270 radnika, oko 60 odsto svojih proizvoda izvozi u Njemačku, a značajan dio plasiraju i na tržišta Srbije i Turske. Osnovna djelatnost preduzeća je proizvodnja motora, mjenjača i komponenti motora i mjenjača za privredna vozila. Uslužna djelatnost je remont motora i mjenjača, usluge alatnice i maloprerađivačke usluge.

Ministarstvo

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS su istakli da će u skladu sa protokolom "Famos" morati, da po realizaciji kreditnih sredstava i izvršenom finansijskom restrukturisanju, redovno isplaćuje plate radnicima i tekuće poreske obaveze.

- Kontinuirano radimo na iznalaženju strateškog partnera za ovo preduzeće - kazali su u ovom Ministarstvu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana