Priprema privrednika za ulazak u EU

Glas Srpske
Priprema privrednika za ulazak u EU

SARAJEVO - Privrednici u BiH uz pomoć institucija treba da se pripreme za ulazak u EU, da bi poslije toga bili ostvareni uspješni rezultati, rečeno je na jučerašnjem sastanku o ulozi privrede u procesu pristupanja EU održanom u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Nevenka Savić ukazala je na značaj započinjanja dijaloga poslovne zajednice i svih institucija u BiH uključenih u proces evropskih integracija, prenijele su agencije.

- Privredni subjekti su važan faktor evropskih integracija, a iskustva drugih zemalja koje su već prošle taj put koji mi danas prolazimo govore da kada je postignuta ekonomska integracija, onda se i ostali subjekti mnogo lakše i uspješnije integrišu u evropske tokove - naglasila je Savićeva.

Prema njenim riječima, usvajanjem evropskih standarda na vrijeme se podiže konkurentnost privreda zemalja koje teže integrisanju u EU.

Pomoćnik ministra spoljnotrgovinske komore i ekonomskih odnosa BiH Dragiša Mekić istakao je da institucije treba da uklone barijere da bi kompanijama iz BiH bilo otvoreno tržište EU.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore Amir Zukić upozorio je da izlazak na tržište EU znači i suočavanje sa ozbiljnom konkurencijom, što zahtijeva i ozbiljnu pripremu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana