Pripajanje, pa prijave protiv odgovornih lica

Vedrana Kulaga
Pripajanje, pa prijave protiv odgovornih lica

BANjA LUKA - U "Poštanskoj štedionici" a.d. Banja Luka počela je priprema neophodne dokumentacije da bi se realizovala odluka Vlade RS o pripajanju ovog preduzeća "Poštama Srpske", poslije čega će Vlada, kao akcionar u "Štedionici", pokrenuti postupak pred istražnim organima protiv odgovornog lica zbog neobavljanja djelatnosti i urušavanja kapitala preduzeća.

U Ministarstvu finansija RS kazali su da je kao preduslov za najavljeno pripajanje potrebno da "Pošte Srpske" s jedne i "Štedionica" s druge strane, sačine finansijski izvještaj.

- Iz tog izvještaja bi se vidjelo, odnosno utvrdilo kolika su potraživanja, prava i obaveze preduzeća i popis imovine - rekli su u Ministarstvu.

Oni su naglasili da će poslije sačinjenog finansijskog izvještaja informacija biti proslijeđena Vladi RS.

- Ostale radnje oko utvrđivanja odgovornosti pojedinih lica u "Poštanskoj štedionici" Ministarstvo će preduzeti kad bude izrađen finansijski izvještaj - rekli su u Ministarstvu.

Predsjednik Skupštine akcionara u "Poštanskoj štedionici" Goran Madžar rekao je da je na nedavno održanom sastanku predstavnika državnog kapitala u ovom preduzeću, članova Nadzornog odbora "Štedionice" i rukovodstva "Pošta Srpske" odlučeno da uprave "Štedionice" i "Pošta Srpske" pokrenu aktivnosti u vezi sa realizacijom odluka Vlade.

Madžar je istakao da bi tokom iduće sedmice trebalo da bude održan novi sastanak pomenutih predstavnika u "Poštanskoj štedionici" na kojem će biti poznato dokle se stiglo sa pripremom dokumentacije koja je neophodna za sprovođenje postupka pripajanja.

Iz Vlade su ranije kazali da je odgovorno lice u preduzeću dužno da, u skladu sa Zakonom o stečajnom postupku, podnese zahtjev pred nadležnim sudom za pokretanje stečajnog postupka usljed nelikvidnosti preduzeća.

"Poštanska štedionica" više godina ne obavlja djelatnost nakon što joj je Agencija za bankarstvo RS oduzela privremenu dozvolu za obavljanje djelatnosti bankarskih poslova 2001. godine. Zbog toga je Vlada RS ranije i donijela zaključak o pokretanju postupka likvidacije, ali je u postupku donošenja odluka Sindikalna organizacija preduzeća spriječila Skupštinu akcionara da realizuje zaključak.

Vlada RS je 21. januara ove godine donijela zaključak o pripajanju "Poštanske štedionice" preduzeću "Pošte Srpske" i time je stavila van snage zaključak o pokretanju postupka likvidacije, čija je realizacija u toku.   

"Pošte Srpske"

U "Poštama Srpske" kazali su da ne možemo da dobijemo odgovor na pitanje dokle je stiglo pripajanje "Poštanske štedionice", pozivajući se na član Pravilnika o izvještavanju i objavljivanju informacija od strane emitenata hartija od vrijednosti koje su predmet javne ponude, a prema kojem se ovi podaci drže u tajnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana