Prioritet Vlade RS jačanje privrede

Marina Čigoja
Prioritet Vlade RS jačanje privrede

BANjA LUKA - Vlada RS na prvoj sjednici u novoj godini proglasiće 2009. godinu godinom brige o privredi, rekao je juče na osmom po redu Savjetovanju ekonomista i menadžera BiH održanom u Banjoj Luci premijer RS Milorad Dodik.

Tema savjetovanja bila je "Mjere ekonomske politike u BiH u svijetlu ekonomske i finansijske krize."

- Svjesni smo da bez privrede nema načina da se poboljša stanje u javnom sektoru, prema tome naše aktivnosti biće potpuno fokusiranje na privredni sektor - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je svjetska ekonomska kriza pokazala da uloga države nije izgubljena, te da bez njene podrške ne može opstati bilo koji ekonomski ili privredni model.

Nametnuta liberalizacija, kako je rekao predstavlja onesposobljavanje domaće privrede.

- Zato imamo ovoliki spoljnotrgovinski deficit i potrebno je da se okrenemo zaštiti sopstvene proizvodnje. Neoliberalni koncept uslovio je i potpunu privatizaciju finansijskih ustanova i omogućio bankama na ovim prostorima da žive na depozitima javnih fondova i privrede - rekao je Dodik.

Zbog toga je, kaže on, od izuzetnog značaja osnivanje Investiciono-razvojne banke RS.

- Mi danas imamo na računima banke oko milijardu maraka za investicije, od toga 250 miliona za podršku zapošljavanju. Imajući u vidu novonastalu situaciju, odlučili smo da jedan dio tih sredstava usmjerimo u sektor za održavanje zaposlenosti - kazao je Dodik i najavio osnivanje rezervnog fonda u okviru ove banke koji će biti namijenjen za brze intervencije.

Predsjednik Unije poslodavaca BiH Faruk Širbegović rekao je da je trenutno stanje u RS je povoljnije, jer ima stabilniju i efikasniju Vladu.

- Zbog krize su posebno su ugroženi izvoznici, naročito u autoindustriji i industriji namještaja i nadam se da će obje vlade prepoznati preduzeća koji su nosioci razvoja u pojedinim sredinama i pružiti im pomoć - rekao je Širbegović.

Štrabag

Dodik je istakao da bi do 1. juna naredne godine Vlada RS trebalo da preda "Štrabagu" potrebnu dokumentaciju za početak izgradnje trese autoputa Banja Luka - Doboj i da bi radovi trebalo da budu završeni krajem avgusta 2010. godine.

Gas

Premijer RS juče je razgovarao sa privrednicima iz Njemačke i Velike Britanije koji su izrazili zainteresovanost za ulaganja u gasnom sektoru u RS, posebno u skladištenje i distribuciju gasa. Dodik je rekao da Vlada podržava projekte koji omogućavaju nova zapošljavanja i nove investicije u RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana