Prioritet ublažavanje klimatskih promjena

Glas Srpske
Prioritet ublažavanje klimatskih promjena

SARAJEVO - Region jugoistočne Evrope, procjenjuju eksperti, najosjetljiviji je na klimatske promjene u Evropi, te je zbog toga za ovo područje prioritet ublažavanje klimatskih promjena i mjere adaptacije, koje podržava i međunarodna zajednica, rekao je juče u Sarajevu viši ekspert u Savjetu za regionalnu saradnju Miroslav Kukobat, prenijela je Srna.

On je na seminaru "Energetska zajednica i regionalna bezbjednost" istakao da su klimatske promjene glavni rizik za povećanje konflikta, nesigurnosti i siromaštva u nekoj zemlji.

Prema Kukobatovim riječima, pristup dostupnoj, preciznoj i bezbjednoj energiji za pojačanje održivog ekonomskog rasta zahtijevaće inovativne i dobro koordinisane aktivnosti.

Kukobat je naveo da energetska bezbjednost treba da se zasniva na smanjenju emitovanja karbona, kako bi se doprinijelo ograničavanju klimatskih promjena.

Dodao je da se to može postići i razvojem političkih i tržišnih instrumenata, koji podržavaju raznovrsnost energetskih izvora i smjerova snabdijevanja energijom.

Predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije u Parlamentarnoj skupštini BiH Branko Dokić rekao je da je tema o energetskoj krizi aktuelizovana poslije prošlogodišnje krize snabdijevanja prirodnim gasom, te da ona treba da bude riješena kroz državni nadzor nad energetskim sektorom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana