Prioritet Srbije rast standarda i pad cijena

Glas Srpske
Prioritet Srbije rast standarda i pad cijena

KOPAONIK - Povećanje životnog standarda stanovništva, zaustavljanje rasta nezaposlenosti, uspon privredne aktivnosti, stabilnost cijena i podrška razvoju realnog sektora prioriteti su Vlade u ovoj godini, rekao je juče predsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković.

On je otvarajući "Kopaonik biznis forum 2011", koji je okupio više od 500 učesnika iz Srbije i regiona, istakao da privredna aktivnost Srbije tokom krize nije značajno smanjena.

- Očekujem da ćemo već u prvoj polovini godine dostići pretkrizni nivo - rekao je Cvetković i dodao da članstvo Srbije u Evropskoj uniji nema alternativu, prenijele su agencije.

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić rekao je, obraćajući se učesnicima foruma, da će inflacija najveći nivo dostići idući mjesec i da će poslije toga početi postepeno da pada.

- Narodna banka će u idućem periodu koristiti sve raspoložive instrumente da se obezbedi cenovna stabilnost - kazao je Šoškić i dodao da Srbija mora da se pozicionira kao atraktivna investiciona destinacija kako bi privukla strane ulagače i da treba da stekne takav položaj da kada investitori pogledaju region jugoistočne Evrope prirodno pomisle na ovu zemlju kao odličnu destinaciju.

Lider G17 plus i bivši ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da je za dolazak stranih investitora neophodna politička stabilnost i ako bi ona bila narušena, stao bi dolazak ulagača.

Predsjednik Saveza ekonomista Srbije Dragan Đuričin smatra da bi bilo dobro napraviti "sinergiju antikriznih programa koji postoje u Srbiji" i ocijenio da je zemlja još u teškoj i neizvjesnoj situaciji, iako je u trećem kvartalu prošle godine izašla iz recesije.

"Kopaonik biznis forum 2011", koji se održava 18. put, ove godine ima radni naziv "Održive reforme za održiv razvoj", a organizatori foruma su Savez ekonomista i Udruženje korporativnih direktora Srbije. 

Njemačka

Ambasador Njemačke u Srbiji Volfram Mas rekao je da se kod ulagača, uključujući i njemačke, znatno povećava interesovanje za Srbiju kao investicionu destinaciju. Govoreći o mogućem ulaganju "Dojče telekoma" u "Telekom Srbije", on je istakao da se radi o čisto poslovnoj odluci i da će, ukoliko se interesi dvije kompanije poklope, dogovor biti postignut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana