Prioritet očuvanje zaposlenosti

Glas Srpske
Prioritet očuvanje zaposlenosti

BRATISLAVA/PRAG/VARŠAVA - Za srednjoevropske vlade prioritet u mjerama za ublažavanje posljedica krize biće očuvanje zaposlenosti i pomoć građanima da zbog krize ne upadnu u spiralu neplaćenih dugova, javila je Beta.

Ni slovačka, ni poljska, ni češka vlada nisu sklone tome da se država zbog krize dalje zadužuje, a Češka će do kraja juna, kada
predsjedava Evropskom unijom nastojati da svaka članica bira svoj specifični put rješenja krize uz maksimalnu razmjenu informacija i koliko god je moguće poštovanje buyetske discipline, najavio je češki ministar finansija Miroslav Kalousek.

Dok Češku čeka recesija, Slovačka i Poljska bi prema procjenama renomiranih stranih agencija i finansijskih kuća trebalo da ostanu "ostrvce u moru recesije" sa kakvim takvim privrednim rastom.

Dosadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak istakao je da recept za krizu vlada vidi u efikasnijem korišćenju sredstava iz EU, aktivnijoj pomoći izvozu i privlačenju stranih ulaganja.

Češka vlada premijera Mireka Topolaneka, prema riječima ministra finansija Miroslava Kalouseka, odbija put zaduživanja i upumpavanja pozajmljenog državnog novca u privredu kojim kreće većina starih članica EU.

- Javnost i mediji očekuju od svojih vlada brzu akciju, da će problem zasuti milijardama i kriza će nestati - kazao je Kalousek, ali je upozorio da Češka nema drugih milijardi nego one koje bi morala da pozajmljuje, a sadašnja vlada odbija zaduživanje zbog krize.

- U traganju za rješenjem krize interesuje nas samo jedno - da očuvamo zaposlenost. Nema smisla snižavati porez preduzećima koja se bore da prežive, jer ga ona ionako ne plaćaju. Ali ima puno smisla ubrzati generalno otpise. Slično je i sa dotiranjem socijalnog osiguranja  -
kazao je Kalousek.

Kalousek je naglasio da u slučaju Češke, gdje čitave tri četvrtine domaće potrošnje čini uvoz, dok 80 odsto domaće proizvodnje ide na izvoz, jedino ima logiku i smisao pomagati izvoz a ne domaću potrošnju.

Stambeni krediti

Slovački premijer Robert Fico najavio je da će država plaćati stambene kredite Slovacima koji zbog krize ne budu u stanju da otplaćuju rate.

Sličnu mjeru, da bi država mogla da preuzme na sebe trećinu rate, ili pak 20 odsto depozita kod novih stambenih kredita, najavio je još ranije u susjednoj Poljskoj vicepremijer i ministar privrede Valdemar Pavlak. Ficova vlada će sa Slovačkom bankarskom asocijacijom potpisati narednih dana sporazum o toj pomoći države pri otplati hipotekarnih kredita građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana