Prioritet očuvanje radnih mjesta

Marina Čigoja
Prioritet očuvanje radnih mjesta

BANjALUKA - Ciljevi ekonomske politike Republike Srpske za 2011. godinu jesu zaštita i očuvanje radnih mjesta, podrška privredi i pozitivan privredni rast, te zadržavanje socijalne stabilnosti.

Rekao je ovo juče ministar finansija Republike Srpske Aleksandar Džombić, predstavljajući Ekonomsku politiku RS za 2011. godinu poslanicima Narodne skupštine.

On je ocijenio je da je postignut određeni kompromis sa Savezom sindikata i Privrednom komorom RS i dodao da ciljevi Ekonomske politike mogu biti ispunjeni u idućoj godini. Istakao je da je od 123 zahtjeva Privredne komore prihvaćeno sto, koji su kroz amandmane ugrađeni u Ekonomsku politiku, kao i 19 od 24 zahtjeva Saveza sindikata.

- Dodatno su usaglašene poreske stope, tako da smo odustali od progresivne stope od 20 odsto i prihvatili jedinstvenu stopu od deset odsto na dohodak. Dogovoreno je i da umjesto 10,2 miliona za socijalno zbrinjavanje, u idućoj godini izdvojimo 20 miliona maraka - kazao je Džombić.

Dodao je da će za zaposlene u industriji kože, obuće i tekstila osnovica poreza za doprinose biti 25 odsto prosječne bruto plate u RS, što će predstavljati povoljnije uslove u odnosu na sadašnje zakonsko rješenje, uključujući i 50 maraka koje dobijaju iz budžeta.

On je naglasio da će Vlada RS nastaviti restriktivnu politiku javne potrošnje i mjere štednje na svim nivoima vlasti, s ciljem održavanja stabilnog fiskalnog sistema.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić rekao je da u sadašnjoj situaciji nema mjesta novim opterećenjima privrede.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić najavila je da Sindikat neće podržati nijedan dokument koji urušava ili umanjuje prava radnika.

- Stezanje kaiša nekima će biti oko struka, a nekima oko vrata, a to su radnici u privredi koji mjesecima ne dobijaju platu, koji čekaju posao ili povezivanje staža. Na prvom mjestu tražimo zaštitu prava radnika koji rade za polovinu prosječne plate u RS - istakla je Mišićeva.

Predsjednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj rekao je da penzioneri traže povećanje doprinosa za PIO sa 17 na 21 odsto, jer predloženo povećanje na 18 odsto ne znači veće penzije nego samo likvidnost Fonda PIO RS.

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica ocijenio je Ekonomsku politiku najrestriktivnijom do sada.

- Republika Srpska se nalazi pred ekonomskim kolapsom - kazao je Govedarica.

Borci

Aleksandar Džombić je istakao da je sa boračkim udruženjima usaglašeno da se u prvom kvartalu 2011. godine, izmjenama i dopunama Zakona o PIO i Zakona o pravima boraca, izdvoje boračka pitanja i davanja iz penzijsko-invalidskog sistema i da se formira posebna budžetska pozicija u koju će biti obezbijeđena sredstva i određen način njihovog raspoređivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana