Prinosi od tri do četiri tone po hektaru

Agencije
Prinosi od tri do četiri tone po hektaru

Banjaluka - Na području Republike Srpske u toku je žetva pšenice, a prinosi iznose od tri do četiri tone po hektaru, potvrdio je agencijama predsjednik Udruženja poljoprivrednika i stočara Srpske Vladimir Usorac.

Prema njegovim riječima, kvalitet zrna je osrednji, jer su se vremenske prilike kretale od suše do izrazito kišnog perioda.

Usorac je naveo da je cijena ove kulture oko 0,40 KM na berzama u ovom dijelu Evrope, te da se očekuje povećanje cijene i do 0,50 KM po kilogramu pšenice.

On je rekao da bi žetva u nižim predjelima trebalo da bude završena do 15. jula, dok će u brdsko-planinskim trajati do kraja mjeseca.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske apeluju na proizvođače da pšenicu sačuvaju i ne prodaju dok ne dostigne odgovarajuću cijenu.

U resornom ministarstvu navode da mlinari za kilogram pšenice traže 0,35 KM, te da to nije realna cijena i da ne bi trebalo da bude ispod 40 feninga.

Iz Ministarstva dodaju da će uskoro početi isplata prve tranše podsticaja u iznosu od 150 KM. Ukupni podsticaji obezbijeđeni za jesenju sjetvu iznose 250 KM po hektaru.

Razlog što se podsticaji još nisu isplatili su zahtjevi pojedinih opština da se produži rok za dostavu podataka, te je trenutno obračun u toku.

Za podsticaj je prijavljeno oko 800 poljoprivrednika, koji su u jesenjoj sjetvi zasijali više od 7.000 hektara.

U Republici Srpskoj pšenica je zasijana na 25.000 do 30.000 hektara, ozimi ječam na oko 7.000 hektara, tritikala na oko 8.000, raž na oko hiljadu, dok je zob zasijana na oko 12.000 hektara, a proljećni ječam na površini od 2.000 do 3.000 hektara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana