Prikupljeno više od dvije milijarde KM

Marina Čigoja
Prikupljeno više od dvije milijarde KM

BANjALUKA - Na račun javnih prihoda Republike Srpske u prošloj godini ukupno je uplaćeno 2,055 milijardi KM ili 15 odsto više nego u 2010. godini, kada je prikupljeno 1,78 milijardi KM.

U saopštenju Poreske uprave RS navodi se da se u ukupnim javnim prihodima prikupljenim u Srpskoj na direktne poreze odnosi 418,77 miliona KM.

Najveće povećanje naplaćenih javnih prihoda u 2011. u odnosu na 2010. godinu ostvareno je po osnovu poreza na dohodak i to za 75 odsto.

- Po tom osnovu naplaćeno je 251,35 miliona KM, dok je po osnovu poreza na dobit naplaćeno više od 136 miliona KM ili 14 odsto više u odnosu na naplatu u 2010. godini - ističe se u saopštenju PURS-a.

Ukupni naplaćeni doprinosi prema fondovima u prošloj godini iznose 1,328 miliona KM i povećani su za 13 odsto u odnosu na 2010. godinu.

- Od ovog iznosa na doprinose za zdravstveno osiguranje odnosi se 525 miliona KM, čime je ostvarena veća naplata za 11 odsto u odnosu na naplatu iz 2010. godine, a na doprinose za PIO 708,8 miliona KM, koji su se povećali za 13 odsto - navodi se u saopštenju.

Za Fond dječije zaštite prikupljeno je 54,7 miliona KM ili 16 odsto više nego 2010. godine, za Zavod za zapošljavanje 36 miliona KM ili 50 odsto više, dok je za Fond za zapošljavanje lica sa invaliditetom prikupljeno četiri miliona KM, odnosno 54 odsto više nego u 2010. godini.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da je promjena poreske politike prošle godine u RS kratkoročno imala pozitivne efekte, ali da će dugoročno gledano ovo ostaviti dalekosežne negativne posljedice po privredu, ali i fondove.

- Bez novog zapošljavanja nema realnog punjenja fondova. S obzirom na to da imamo pad broja zaposlenih, to što smo fondove u prošloj godini napunili, obiće nam se o glavu u 2012, jer će ogroman broj privrednika morati da smanjuje broj zaposlenih - istakao je Pavlović.

Osim toga, dodaje on, može se očekivati i zatvaranje, prije svega, malih trgovinskih i zanatskih radnji, a potom i svih onih koji neće uspjeti da obezbijede sve ono što moraju platiti na zarade radnika.

Zapošljavanje

Pavlović kaže da će ova godina biti još teža i da je, posebno u trenutnim uslovima, teško očekivati novo zapošljavanje.

- Da bi se došlo do novog zapošljavanja neophodno je stimulisati investitore određenim poreskim olakšicama i subvencijama za zapošljavanje, što kod nas nije slučaj - naglasio je Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana