Prikupljeno 504 miliona KM javnih prihoda

N. V.
Prikupljeno 504 miliona KM javnih prihoda

BANjALUKA - Uprava za indirektno oporezivanje BiH u oktobru ove godine na jedinstveni račun prikupila je 504 miliona maraka, što je za sedam odsto ili 34 miliona KM više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Prema riječima portparola UIO BiH Ratka Kovačevića, ovo je peti uzastopni mjesec u kojem je po osnovu PDV-a, akcize, carine i putarine prikupljeno više od pola milijarde KM.

- Neto prihodi raspoređeni korisnicima poslije izvršenih povrata PDV-a iznosili su 435 miliona KM i za pet odsto su veći u odnosu na oktobar 2010. godine, a za 16 miliona maraka su veći od planiranih neto oktobarskih prihoda - istakao je Kovačević.

Za deset mjeseci, dodao je, ukupno je prikupljeno 4,845 milijarde KM indirektnih poreza, što je za 7,1 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, a poreskim obveznicima je vraćeno 719 miliona KM povrata PDV-a.

- Korisnicima prihoda sa jedinstvenog računa UIO BiH u deset mjeseci ove godine raspoređeno je 4,126 milijarde KM indirektnih poreza, što je za pet odsto više u odnosu na isti period prošle godine - naveo je Kovačević.

Od prikupljenih prihoda, naveo je, za finansiranje institucija BiH doznačeno je 569 miliona maraka, FBiH 2,208 milijardi maraka i 67 miliona putarine, Republici Srpskoj 1,126 milijardu KM i 44 miliona putarine, a distriktu Brčko 123 miliona maraka i 2,3 miliona putarine.

Smjene

Kovačević je naveo da je u posljednjih nekoliko mjeseci obavljeno više od stotinu premještaja i smjena u Sektoru za carine i Sektoru za poreze, pokrenuto 180 disciplinskih postupaka, a do sada je izrečeno šest mjera prestanka radnog odnosa.

- Doneseno je i nekoliko naredbi o postupku carinjenja određenih roba, a pojačane su i kontrole povrata PDV-a. Sve to uticalo je na porast prihoda od indirektnih poreza u proteklim mjesecima - istakao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana