Prijeti gubitak tržišta Hrvatske

Marina Čigoja
Prijeti gubitak tržišta Hrvatske

Banjaluka - BiH nije pripremljena za ulazak Hrvatske u EU, zbog čega joj prijeti gubitak dijela ili čitavog tržišta ove zemlje za određene proizvode, a domaće vlasti ne čine gotovo ništa da bi se to promijenilo.

Rečeno je to juče u Banjaluci na info-danu za privrednike na temu “Pristupanje Hrvatske EU - izazovi i šanse za privredu BiH”, koji su organizovali Privredna komora RS i Spoljnotrgovinska komora BiH.

Ekonomski ekspert Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić istakao je da je BiH gotovo izgubila priliku da ispuni potrebne uslove do 1. januara iduće godine, kada za izvoz u Hrvatsku počinju važiti uslovi EU.

- Imamo mnoga otvorena pitanja. Tu su, prije svega, granični prelazi za proizvode biljnog i životinjskog porijekla kojih za sada imamo samo dva - kazao je Hasić i dodao da BiH nije u potpunosti uskladila zakonodavnu regulativu, te da nije pripremila odgovarajuću infrastrukturu koja se, prije svega, odnosi na akreditacije i poslovanje po principima EU.

Projekt menayer Sektora za makroekonomiju Spoljnotrgovinske komore BiH Igor Gavran je istakao da Hrvatska intenzivno lobira da se sve beneficije koje su važile u CEFTA za njihove proizvode nastave primjenjivati i nakon što ona postane član EU.

- U tom slučaju BiH bi takve beneficije dala čitavoj EU, što bi bilo ekonomsko samoubistvo. Ne mogu da zamislim bilo kog predstavnika BiH koji bi tako nešto prihvatio. Do sada smo bili diskriminisani u CEFTA od strane Hrvatske i apsolutno je neprihvatljivo da sada sami sebe diskriminišemo - naglasio je Gavran.

Rukovodilac Centra za makroekonomiju i unapređenje poslovanja u Privrednoj komori RS Olivera Radić istakla je da RS sa Hrvatskom u spoljnotrgovinskoj razmjeni ostvaruje pozitivan saldo, te da je ukupna spoljnotrgovinska razmjena RS sa Hrvatskom u 2011. godini iznosila 620 miliona, što čini 8,7 odsto ukupne razmjene.

- Na hrvatsko tržište, prije svega, izvozimo naftu, struju i mlijeko i mliječne proizvode, kao i konditorske proizvode, dok uvozimo takođe struju, proizvode za prehranu životinja, medicinske proizvode - naglasila je Radićeva.

Senad Hromić iz Spoljnotrgovinske komore BiH istakao je da je neophodno da se privreda BiH što je moguće prije uskladi sa evropskim standardima kako bi nastavila nesmetan izvoz svojih proizvoda u Hrvatsku koja od 1. jula iduće godine postaje punopravna članica EU.

Direktor preduzeća “Mira” iz Prijedora Miroslav Turnšek kaže da ova firma, čiji je većinski vlasnik hrvatski “Kraš”, ima dobru saradnju sa firmama iz Hrvatske.

Turnšek je istakao da će Hrvatska ulaskom u EU izgubiti status članice CEFTA, što bi značilo poskupljenje njihovih proizvoda na izvoznim tržištima.

- Zbog toga je moguće da se jedan dio proizvodnje “Kraša” iz Zagreba prebaci u “Miru”. O tome se trenutno pregovara, a to bi značilo i novo zapošljavanje - kazao je Turnšek.

Bijača

Gavran je istakao da najnoviji problem sa prelazom Bijača, koji najvjerovatnije neće biti završen do 1. jula iduće godine, jer Institut za građevinarstvo Hrvatske nije u roku dostavio modifikovanu projektnu dokumentaciju za prelaz, izgleda kao da Hrvatska želi dodatno da izoluje BiH.

- Osim što su nam dozvoljena samo dva granična prelaza za izvoz određenih proizvoda, odugovlači se i njihovo stavljanje u funkciju i pojavljuje prijetnja da BiH može izvoziti samo preko Gradiške - naglasio je Gavran.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana