Prijedor dobar za investitore

Vedrana Kulaga
Prijedor dobar za investitore

Zagreb - Grad Prijedor jedina je lokalna zajednica iz Republike Srpske koja je na drugom regionalnom kongresu dobila regionalni sertifikat sa oznakom povoljnog poslovnog okruženja za investicije na području jugoistočne Evrope.

Prijedor se našao među osam lokalnih zajednica u jugoistočnoj Evropi koje su sredile procedure, povećale transparentnost i olakšale put za dolazak domaćih i stranih investitora. Sertifikate su dobili i Bjelovar, Ivanec, Pirot, Ruma, Sanski Most, te opštine Strumica i Veles.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić je, učestvujući u radu kongresa koji je održan u srijedu u Zagrebu, istakao da je zadovoljan zbog uspješno realizovanog projekta, naglašavajući da je jasno da je za povoljno poslovno okruženje potrebno obezbijediti punu političku stabilnost i sigurnost, ali i srediti svoje redove u administraciji.

Dodao je da je dobijanjem "Međunarodnog pečata kvaliteta" nagrađen višegodišnji trud i rad lokalne administracije.

- Ovo priznanje je značajno za naš grad jer strani kapital ne želi da ide u sredine koje su nepovoljne i nestabilne, a ovim sertifikatom je jasno rečeno potencijalnim investitorima da je Prijedor stabilna i sigurna destinacija i da je skraćen put za ulaganje - rekao je Pavić.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Igor Vidović je izjavio da će Vlada RS u idućem periodu nastaviti da podržava ovakve projekte jer je, kako kaže, regionalizacija opština veoma važna.

-  U idućem periodu bi trebalo da bude raspisan javni poziv opštinama u RS da se uključe u projekat, a tome će prethoditi konferencija na kojoj će se upoznati sa prednostima sređivanja stanja i dobijanja certifikata - rekao je Vidović.

Dodjelom sertifikata završena je pilot faza projekta "Sertifikacija opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi". Projekat sprovode Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) iz Srbije, Ekonomski fakultet u Rijeci, Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, Ministarstvo razvoja, preduzetništva i zanatstva FBiH, Zajednica jedinica lokalnih samouprava i Savez privrednih komora Makedonije.

Izvršni direktor NALED-a Violeta Jovanović rekla je da je jedna od koristi sertifikata ta što su opštine i gradovi unaprijedili svoje kapacitete, kao i to što sada mogu lakše da odgovore na zahtjeve investitora.

U proces sertifikacije uključeno je još deset opština, među kojima su Banjaluka, Rijeka i Inđija, a očekuje se da će do kraja godine ispuniti 12 kriterijuma i više od 80 potkriterijuma za sticanje sertifikata o povoljnom poslovnom okruženju.

Realizaciju projekta finansijski je podržala njemačka vlada putem GIZ Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga. Predstavnik njemačke Organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) Zorica Bilić rekla je da je projekat  pomogao opštinama da kroz regionalnu saradnju unaprijede usluge na lokalnom nivou.

Projekat sertifikacije sprovodi se u Srbiji od 2007. godine, a pečat kvaliteta do sada je dobilo 27 gradova.

Paneli

Na regionalnom kongresu o povoljnom poslovnom okruženju politički i poslovni lideri iz Hrvatske, BiH, Makedonije i Srbije okupili su se kako bi sagledali izazove i mogućnosti lokalnog ekonomskog razvoja i saradnje u oblasti CEFTA i šire, imajući u vidu skorašnje pristupanje Hrvatske EU. Održana su dva panela na kojima je bilo riječi o tome kako podržati privredni razvoj u jugoistočnoj Evropi i privući ulaganja na lokalnom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana