Prihvaćeno nekoliko socijalnih prijedloga

Marina Čigoja
Prihvaćeno nekoliko socijalnih prijedloga

BANjALUKA - Značajan broj prijedloga socijalnih partnera može i treba da bude dio Ekonomske politike Republike Srpske za 2011. godinu, a jedna od mjera koja je već uvršćena u ovaj dokument jeste povećanje podsticaja za izvoz sa 15 na 20 miliona maraka.

Rekao je ovo juče poslije završne rasprave o ovom dokumentu sa članovima Ekonomsko-socijalnog savjeta RS, koji čine predstavnici Vlade, Saveza sindikata i Unije udruženja poslodavca RS u Banjaluci ministar finansija RS Aleksandar Džombić i dodao da će do ponedjeljka Vlada pismeno obavijestiti sve koji su učestvovali u raspravama o prijedlozima koje mogu prihvatiti, a koje ne.

On je istakao da se u Prijedlogu budžeta za 2011. godinu nije našao dio koji se odnosi na podršku tekstilnoj i kožarskoj industriji, koja je do sada iznosila 50 maraka po zaposlenom radniku, jer su ta sredstva preusmjerena u izvoz.

- Spremni smo da kroz politiku doprinosa i poreza napravimo sistemsko rješenje, nešto kao što je radila FBiH, ali još bolje - dodao je Džombić.

Kao zamjena za ovaj podsticaj razmatra se mogućnost da se smanji osnovica za obračun doprinosa za tekstil, kožu i obuću.

Džombić je rekao da je budžetom Republike Srpske za sljedeću godinu planirano da se državnim službenicima smanji plata za 15 odsto, visokopozicioniranim državnim službenicima za deset odsto, dok prosvjetnim radnicima i radnicima Ministarstva unutrašnjih poslova RS plata neće biti smanjena.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić ponovila je juče da Sindikat neće odustati od povećanja iznosa za povezivanje radnog staža radnika koji su u stečaju ostali bez posla sa predviđenih 10,2 na 27 miliona maraka.

- Takođe, Vlada ne smije sebi da dozvoli da krene u izmjene Zakona o radu u idućoj godini, jer bi to bilo pogubno za radnike - rekla je Mišićeva.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić istakao je da cijeni napore Vlade Srpske da se postigne dogovor sa svim socijalnim partnerima, ali da poslovna zajednica nije zadovoljna novim zahvatanjima iz privrede, odnosno povećanjem poreza i doprinosa na plate.

- Plašimo se da bi to moglo rezultirati otpuštanjem radnika ili smanjenjem neto plata u privredi - kazao je Đurić.

On je dodao da privrednici podržavaju sve mjere koje su u vezi sa suzbijanjem sive ekonomije.

- Očekujemo da Vlada do ponedjeljka jasno kaže šta od naših zahtjeva može prihvatiti, kako bismo se izjasnili o ovom dokumentu - rekao je Đurić.

Predsjednik Sindikata javne uprave RS Tomislav Vrhovac rekao je da postoji mišljenje da su plate radnika javne uprave jako visoke, što, prema njegovim riječima, nije tačno.

Predsjednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj istakao je da penzioneri nisu zadovoljni povećanjem doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje od jedan odsto.

Sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta biće nastavljena u ponedjeljak, do kada bi Vlada trebalo da se odredi prema zahtjevima Unije udruženja poslodavaca i Saveza sindikata, poslije čega će dva socijalna partnera odlučiti hoće li podržati Ekonomsku politiku RS za 2011. godinu ili ne.

Budžet

Aleksandar Džombić je rekao da će se na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS raspravljati o budžetu RS za iduću godinu. Istakao je da je budžet RS za sljedeću godinu planiran u iznosu od 1,6 milijardi maraka, kao i ove godine, te da je sa rashodovne strane veoma restriktivan i da su u tom pogledu izvršene maksimalne moguće uštede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana