Prihodi veći za 67 miliona KM

Marina Čigoja
Prihodi veći za 67 miliona KM

BANjALUKA - Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH prikupila je na jedinstveni račun u martu ove godine ukupno 470 miliona maraka bruto prihoda, što je za 17 odsto ili 67 miliona KM više nego u istom periodu prošle godine.

Portparol UIO Ratko Kovačević rekao je da su prikupljeni prihodi u ovom mjesecu najveći od početka rada UIO, a da su osnovni razlozi za to mjere koje je u proteklih mjesec sa službenicima UIO preduzeo v.d. direktora Miro Džakula. 

Kovačević je rekao da je uvođenje reda i discipline, te poštovanja zakonskih propisa, sprovedeno i donošenjem 50 rješenja o premještajima službenika UIO.

- Među njima se nalazi osam šefova carinskih ispostava i četiri vođe carinskih referata - kazao je Kovačević i dodao da se u proteklom periodu mnogo radilo i na povećanju carinske vrijednosti robe.

- U tom kontekstu doneseno je nekoliko vrlo važnih odluka. Prvenstveno, roba koja dolazi sa Dalekog istoka, prije svega kineska, može da se carini isključivo u četiri regionalna centra UIO i to u Banjaluci, Mostaru, Sarajevu i Tuzli. Osim toga, automobili koji su mogli da se carine u bilo kojoj carinskoj ispostavi u BiH, od sada se mogu cariniti u ispostavi najbližoj mjestu prebivališta lica koje uvozi automobil ili sjedištu uvoznika - naglasio je Kovačević.

Istakao je da su inspektori UIO počeli i sa kontrolama zahtjeva za povrat PDV-a koji su u posljednjih nekoliko mjeseci značajno rasli.

- Smatramo da svi ti zahtjevi nisu opravdani, a svi za koje utvrdi da nisu ostvarili to pravo, taj novac će vratiti i biće sankcionisani - kazao je Kovačević.

Govoreći o dugu FBiH prema RS od 50 miliona maraka po osnovu naplate PDV-a, Kovačević je rekao da je formirana radna grupa koja je to pitanje trebalo da riješi, a da je UIO samo izvršilac odluka Upravnog odbora. Kada je u pitanju konkurs za izbor direktora UIO, Kovačević je rekao da je konkurs raspisao Savjet ministara BiH koji će prijave predati UO UIO.

U prvom kvartalu 2011. godine korisnicima prihoda sa jedinstvenog računa UIO raspoređeno je 1,094 milijarde KM indirektnih poreza, u šta je uključeno i 25 miliona KM posebne putarine za izgradnju autoputeva.

- Za finansiranje institucija BiH doznačeno je 168 miliona KM, RS 289 miliona KM i devet miliona putarine, FBiH 580 miliona KM i 13 miliona putarine, Brčko distriktu 32 miliona KM i pola miliona putarine. Entiteti i Brčko dobili su po osam odsto prihoda više nego u prvom kvartalu prošle godine - rekao je Kovačević.

Akcija "Carina"

Kovačević je rekao da je pokrenuto 16 disciplinskih postupaka protiv službenika UIO koji su bili privedeni na obavještajne razgovore u nedavnoj akciji "Carina".

- Niko od njih nije zadržan u pritvoru, a ako se utvrdi da su oni zaista učestvovali u određenim nezakonitim akcijama, a postoje indicije za to, biće sankcionisani u skladu sa zakonom - kazao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana